Tradycyjny sernik na zimno z serków homogenizowanych
2 godz. 30 min
8 porcji
Lekki, szybki do przygotowania i niewymagający pieczenia sernik na zimno z serków homogenizowanych to ciekawy pomysł na deser nie tylko w upalne dni. Ten tradycyjny sernik przygotowuję na ciasteczkowym spodzie z galaretką brzoskwiniową z owocami na wierzchu.
Kaloryczność: 162 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki
Na spód
- Ciastka (np. herbatniki lub pełnoziarniste) - 250 g
- Masło - 100 g
Na masę serową
- Serek homogenizowany (najlepiej waniliowy) - 1 kg
- Cukier puder (opcjonalnie) - 50-150 g
- Galaretka (przezroczysta) - 2 opakowania
- Woda (wrzątek) - 1,5 szklanki
Na galaretkę
- Galaretka (brzoskwiniowa) - 2 opakowania
- Brzoskwinie (w puszce) - 1 puszka
- Woda (wrzątek) - 3 szklanki
Przygotowanie
Masło rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia. Ciastka na spód pokrusz na bardzo drobne kawałki, możesz w tym celu użyć blendera. Wymieszaj ciastka z masłem, powstałą masą równo wyłóż spód formy do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Galaretki zalej wrzątkiem, wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do przestygnięcia. Galaretkę do masy serowej zalej 1,5 szklanki wody, a do galaretek brzoskwiniowych użyj 3 szklanek. Po ostygnięciu możesz umieścić galaretkę brzoskwiniową w lodówce, żeby szybciej stężała.
Serek homogenizowany powinien być w temperaturze pokojowej. Serek wymieszaj z cukrem pudrem, ale eśli chcesz – żeby ciasto było mniej słodkie, możesz ten krok pominąć. Dodaj zimną galaretkę przezroczystą i dokładnie wymieszaj tak, aby nie było grudek. Kiedy masa zacznie tężeć, wylej ją na spód z ciasteczek, wstaw do lodówki i odczekaj, aż całkowicie stężeje.
Brzoskwinie wyciągnij z zalewy, pokrój na plasterki, ułóż je na wierzchu masy serowej i zalej lekko stężałą galaretką brzoskwiniową. Wstaw do lodówki i schłodź przynajmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze