Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem
1 godz.
4 porcje
![Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11983-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Przepis, który dziś dla Was przygotowałam, króluje w moim domu bardzo często. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem jest daniem łatwym i szybkim w przygotowaniu. Jednocześnie wspaniałe nasyci głodne brzuchy w chłodne dni. I te małe i te większe!
Kaloryczność: 198 kcal w 100 g.
Składniki
- Mięso mielone (np. wieprzowe) - 700 g
- Cebula (średnia) - 2 sztuki
- Makaron (piórka lub świderki) - 400 g
- Ser żółty (w kostce; edamski lub cheddar) - 150-200 g
- Olej (do smażenia) - 2 łyżeczki
- Śmietana (18%) - 300 ml
- Woda - 200 ml
- Sól - do smaku
- Pieprz czarny - 3 łyżeczki
- Papryka słodka - 2 łyżeczki
- Papryka ostra - 2 łyżeczki
- Tymianek (suszony) - 2 łyżeczki
- Rozmaryn (suszony) - 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Ugotuj makaron al dente, według instrukcji na opakowaniu.
![Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem - jak zrobić, przepis, krok 1 Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11983-krok-1-800x450.jpg)
Pokrój cebulę w drobną kostkę i wraz z mięsem podsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dopraw mięso solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą i smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
![Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem - jak zrobić, przepis, krok 2 Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11983-krok-2-800x450.jpg)
Przygotuj naczynie żaroodporne, a piekarnik nastaw na 180 C, wyłączając termoobieg. Przełóż do naczynia podsmażone mięso i wcześniej ugotowany makaron. Możesz wszystko wymieszać lub ułożyć warstwami, kładąc makaron na spód, a następnie mięso i znów makaron.
![Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem - jak zrobić, przepis, krok 3 Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11983-krok-3-800x450.jpg)
Wymieszaj śmietankę, wodę oraz tymianek, rozmaryn i gałkę muszkatołową w wysokim garnuszku i delikatnie podgrzej. Całość rozlej równomiernie na zapiekankę i wstaw do piekarnika.
![Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem - jak zrobić, przepis, krok 4 Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11983-krok-4-800x450.jpg)
Piecz przez 30-40 minut, a w międzyczasie zetrzyj ser na tarce i posyp zapiekankę, po czym wstaw ją jeszcze na 10 minut.
![Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem - jak zrobić, przepis, krok 5 Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i serem - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11983-krok-5-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Justyna Wesołowska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/34/avatar/avatar_1698332560.jpg)
Przepis dodał(a):
Justyna Wesołowska
Komentarze