Zdrowa jajecznica na parze w tortilli
10 min
1 porcja
Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrowszą wersję tradycyjnego dania śniadaniowego – jajecznicy na parze. Dzięki temu, że gotuje się ją, a nie smaży na tłuszczu, to jest lekkostrawna i bardziej delikatna. Możesz użyć do niej ulubione dodatki zupełnie tak samo jak do klasycznej jajecznicy.
Kaloryczność: 142 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa, Wegetariańska.
Składniki
Na jajecznicę
Dodatki
- Tortilla - 1 placek
- Pomidory koktajlowe - 6 sztuk
- Rukola - garść
Przygotowanie
Jajka wbij do miseczki (odpowiedniej do gotowania np. metalowej lub szklanej), dodaj łyżkę mleka oraz sól i pieprz, a następnie roztrzep jajka.
W garnku do gotowania na parze zagotuj wodę i połóż miseczkę z jajkami na sitku. Jeśli nie masz takiego garnka, to możesz użyć zwykłego, dostosuj jego rozmiar do miseczki z jajkami – powinna się oprzeć na jego ściankach.
Jajka gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji, mieszając co jakiś czas. Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami. Ciekawym sposobem na podanie jajecznicy, będzie też umieszczenie jej w tortilli ze świeżymi warzywami.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze