Dania główne
2024.07.13
Jajecznica na parze
10 min
1 porcja

✓ Sprawdzony przepis | Foto: Aleksandra Maksimowska
Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrowszą wersję tradycyjnego dania śniadaniowego – jajecznicy na parze. Dzięki temu, że gotuje się ją, a nie smaży na tłuszczu, to jest lekkostrawna i bardziej delikatna. Sama odkryłam ten sposób przygotowania, gdy szukałam zdrowszych alternatyw dla moich ulubionych dań śniadaniowych. Teraz przygotowuję jajecznicę na parze przynajmniej raz w tygodniu! Możesz użyć do niej ulubione dodatki zupełnie tak samo jak do klasycznej jajecznicy.
Kaloryczność: 142 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa, Wegetariańska.
Składniki na jajecznicę na parze
Na jajecznicę
Dodatki
- Tortilla - 1 placek
- Pomidory koktajlowe - 6 sztuk
- Rukola - garść
Jak zrobić jajecznicę na parze
Jajka wbij do miseczki (odpowiedniej do gotowania np. metalowej lub szklanej), dodaj łyżkę mleka oraz sól i pieprz, a następnie roztrzep jajka. Osobiście używam zawsze szklanej miski, ponieważ łatwiej mi wtedy obserwować proces ścinania się jajek.

W garnku do gotowania na parze zagotuj wodę i połóż miseczkę z jajkami na sitku. Jeśli nie masz takiego garnka, to możesz użyć zwykłego, dostosuj jego rozmiar do miseczki z jajkami – powinna się oprzeć na jego ściankach.
Z mojego doświadczenia najlepiej sprawdza się garnek średniej wielkości, a wody powinno być tyle, aby nie dotykała dna miseczki z jajkami. Jeśli masz problem ze stabilnością miski, możesz użyć specjalnego koszyka do gotowania na parze.
Z mojego doświadczenia najlepiej sprawdza się garnek średniej wielkości, a wody powinno być tyle, aby nie dotykała dna miseczki z jajkami. Jeśli masz problem ze stabilnością miski, możesz użyć specjalnego koszyka do gotowania na parze.

Jajka gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji, mieszając co jakiś czas. Zwykle zajmuje to około 5-7 minut, w zależności od tego, jak bardzo ścięte lubisz jajka. Ja preferuję lekko kremową konsystencję, dlatego mieszam jajka co minutę i zdejmuję, gdy są jeszcze trochę wilgotne - dojdą podczas podawania. Jeśli jajecznica wyjdzie zbyt ścisła, możesz dodać odrobinę mleka i delikatnie wymieszać.
Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami. Ciekawym sposobem na podanie jajecznicy, będzie też umieszczenie jej w tortilli ze świeżymi warzywami. Przygotowaną jajecznicę najlepiej zjeść od razu, ale jeśli zostanie, można ją przechować w lodówce do następnego dnia i podgrzać na parze. Unikaj mikrofalówki, która może sprawić, że jajka staną się gumowate.
Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami. Ciekawym sposobem na podanie jajecznicy, będzie też umieszczenie jej w tortilli ze świeżymi warzywami. Przygotowaną jajecznicę najlepiej zjeść od razu, ale jeśli zostanie, można ją przechować w lodówce do następnego dnia i podgrzać na parze. Unikaj mikrofalówki, która może sprawić, że jajka staną się gumowate.

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!