Chleb gryczany
2 godz. 30 min
6 porcji
Bezglutenowy chleb gryczany przygotowuje się z kaszy gryczanej niepalonej, choć można też użyć gotowej mąki. Szykuje się go szybko, ale trzeba czekać, aby wyrósł, a następnie piec przez godzinę. Nawet dla osób, niebędących na diecie, ten chleb jest dobrą alternatywą dla tradycyjnego pieczywa.
Kaloryczność: 235 kcal w 100 g.
Składniki
- Kasza gryczana (niepalona) - 500 g
- Drożdże (suche) - 7 g
- Olej - 40 ml
- Woda (ciepła) - 400 ml
- Sól - 1 łyżeczka
- Cukier (brązowy) - 1 łyżka
- Ziarna, pestki, nasiona (np. słonecznik, dynia, chia) - 50-80 g
- Olej (do wysmarowania formy) - odrobina
Przygotowanie
Kaszę gryczaną zmiel na drobny proszek, przełóż do miski oraz dodaj suche drożdże, nasiona lub ziarna, cukier oraz sól i wymieszaj.
Do suchych składników wlej olej i ciepłą, ale nie wrzącą, wodę. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość – zajmie to około 1-1,5 godziny.
Formę na chleb wysmaruj tłuszczem (np. olejem albo margaryną) i przełóż do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 200 C piekarnika i piecz około 1 godzinę.
Po upieczeniu możesz od razu wyciągnąć chleb z piekarnika. Używaj go jak każdy inny chleb, na przykład przygotuj do niego pastę jajeczną lub z makreli.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze