Chleb z siemienia lnianego

1 godz.
6 porcji
Chleb z siemienia lnianego
Foto: lena_zajchikova, stock.adobe.com
Szukasz alternatywy dla tradycyjnego pszennego pieczywa? Wypróbuj ten przepis na chleb z siemienia lnianego. Wychodzi wilgotny i długo zachowuje świeżość. Do tego jest odpowiedni dla osób na diecie keto oraz bezglutenowej. Dobrze smakuje z każdymi dodatkami.
Kaloryczność: 230 kcal w 100 g.

Składniki

  • Ziarna, pestki, nasiona (siemię lniane) - 180 g
  • Ziarna, pestki, nasiona (słonecznik) - 100 g
  • Jajka - 5 sztuk
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Sól - 1,5 łyżeczki
  • Woda (letnia) - 300 ml

Przygotowanie

W misce wymieszaj suche składniki: siemię lniane mielone na proszek, słonecznik (możesz użyć np. orzechów włoskich lub pestek dyni), proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce roztrzep jajka, wlej do nich letnią wodę i dokładnie wymieszaj z suchymi składnikami. Odstaw na 5-10 minut, aby trochę zgęstniało.
Ciasto przełóż do formy na chleb lub zwykłej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz też uformować z niego bochenek i wypiekać na płaskiej blaszce.
Naczynie włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 40 minut, po tym czasie wyłącz, ale chleb wyciągnij dopiero po przestygnięciu.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze