Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą
40 min
4 porcje
Idealnym wybórem na syty i rozgrzewający posiłek biędzie chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą. Danie, które cieszy się popularnością ze względu na swoją prostotę oraz zaspokoi najbardziej wybredne podniebienie. Kiełbasę wcześniej podsmażam z cebulką, dzięki czemu ma wyrazisty smak i aromat.
Kaloryczność: 180 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
Na zapiekankę
Na sos
- Śmietana (12% lub 18%) - 15 dag
- Ser żółty (w kostce lub tarty) - 10 dag
- Jajka - 1 sztuka
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Dodatkowo
- Masło - do smarowania naczynia
Przygotowanie
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach, aby nie były całkowicie miękkie (nóż czy widelec powinien wbić się w ziemniak, ale napotkać opór). Następnie je przestudź, obierz i pokrój w talarki.
Kiełbasę według własnych preferencji możesz obrać ze skóry, ale nie jest to konieczne. Cebulę posiekaj, a kiełbasę pokrój w talarki lub kostkę. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę, dodaj kiełbasę i podsmaż do zarumienienia.
Przygotuj sos. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Jeśli używasz sera żółtego w kostce, zetrzyj go na grubych oczkach tarki. Wbij jajko do miski i roztrzep je, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ser żółty, czosnek, majeranek oraz sól i pieprz, całość wymieszaj.
Naczynie żaroodporne z pokrywką nasmaruj masłem. Na dno naczynia wyłóż połowę ziemniaków, na to nałóż podsmażoną kiełbasę i resztę ziemniaków, wierzch polej sosem. Przykryte naczynie wstaw do rozgrzanego do 180 C piekarnika i piecz około 20 minut. Pod koniec zapiekania ściągnij pokrywkę i pozwól, aby wierzch się przyrumienił.
Chłopską zapiekankę z ziemniakami i kiełbasą podawaj od razu po upieczeniu. Możesz ją przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko upiec. Wierzch zapiekanki można posypać posiekaną natką pietruszki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze