Domowe mini hamburgery na imprezę
1 godz. 40 min
20 sztuk
Jeśli chcesz przygotować coś oryginalnego i smakowitego na imprezę, zaskocz swoich gości mini hamburgerami z domowymi bułeczkami. W tym przepisie podaję dodatki, które najczęściej dodaję do burgerów, ale możesz użyć innych (np. zastąpić sałatę kiełkami lub zwykłą cebulę – cebulką prażoną).
Kaloryczność: 200 kcal w 100 g.
Składniki
Na mini bułki
- Mąka pszenna - 250 g
- Cukier - 50 g
- Drożdże (suche) - 7 g
- Mleko - 120 g
- Jajka - 1 sztuka
- Masło - 40 g
- Sezam - 1 garść
Na kotlety
- Mięso mielone (wołowe) - 1/2 kg
- Jajka - 1 sztuka
- Cebula (mała) - 1 sztuka
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Musztarda - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej - do smażenia
Na sos
- Majonez - 2 łyżki
- Ketchup - 2 łyżki
- Przyprawa (suszone pomidory) - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Dodatki
- Sałata - 1 mała główka
- Ser żółty (w plastrach) - 200 g
- Pomidory - 2 sztuki
- Ogórki (zielone lub konserwowe) - 2-3 sztuki
- Cebula czerwona - 1 sztuka
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania bułek, składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiej i wymieszaj z suchymi drożdżami oraz cukrem. Rozpuść masło, białko oddziel od żółtka. Do suchych składników dodaj masło, mleko i żółtko. Ciasto wyrób, przykryj ścierką i odstaw na 30-40 minut, aby wyrosło.
Po wyrośnięciu ciasta formuj z niego niewielkie kółka (powinno wyjść około 20 sztuk). Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. W miseczce roztrzep białko i posmaruj nim bułeczki, a następnie posyp sezamem. Wstaw do rozgrzanego do 180 C piekarnika i piecz przez 15-20 min.
Przygotuj kotlety. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę, a czosnek wyciśnij. Mięso mielone wymieszaj z cebulą, czosnkiem, musztardą i jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Podziel mięso na tyle części, ile wyszło Ci bułeczek. Uformuj płaskie kotlety, a następnie usmaż je z obu stron.
Pomidora pokrój w plastry, a następnie przekrój je na pół. Ogórki pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Porozdzielaj liście sałaty i podrzyj je na mniejsze kawałki.
Bułki przekrój, wymieszaj wszystkie składniki na sos i posmaruj nim każdą bułkę. Na dolnej części ułóż po kolei sałatę, kotlet, ser żółty, plasterek pomidora, ogórka i kilka piórek cebuli. Przykryj górną połówką bułki.
Tak przygotowane mini hamburgery podaj na półmisku, przyozdobionym świeżą sałatą. Można też do nich podać frytki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze