Fasolka po bretońsku wege

2 godz.
6 porcji
Fasolka po bretońsku wege
Foto: mizina, stock.adobe.com
Fasolka po bretońsku to wyjątkowo smaczne danie. Choć pierwowzór tej potrawy zawiera mięso, to z tego przepisu poznasz wegetariańską wersję. Jest ona bardziej fit niż tradycyjna i ma mniejszą zawartość tłuszczu.
Kaloryczność: 115 kcal w 100 g.

Składniki

  • Fasola biała (sucha) - 400 g
  • Cebula - 1 sztuka
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Pomidory z puszki (krojone) - 1 puszka
  • Koncentrat pomidorowy - 1-2 łyżki
  • Passata pomidorowa - 500 ml
  • Olej (lub oliwa z oliwek) - 2 łyżki
  • Majeranek - 1 łyżka
  • Papryka słodka - 1 łyżka
  • Liść laurowy - 2 sztuki
  • Ziele angielskie - 3-4 ziarenka
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Fasolę włóż do dużej miski lub garnka, nalej zimną wodę do ok. 10 cm powyżej ziaren i odstaw do namoczenia przez kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Odcedź i przepłucz fasolę, a później wlej świeżą wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz 1 łyżeczkę soli. Gotuj na średnim ogniu przez półtorej godziny, aż fasola będzie miękka, a następnie ją odcedź.
W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory w puszce, koncentrat i passatę oraz przyprawy i duś około 10 minut.
Do gotującego się sosu włóż fasolę i duś kolejne 10-15 minut. Na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku. Fasolkę po bretońsku podawaj ze świeżym pieczywem, możesz ją przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze