Gofry z cukinii

40 min
4 porcje
Gofry z cukinii
Foto: Анна Журавлева, stock.adobe.com
Gofry w wersji wytrawnej? Tak, to jest możliwe! W tym przepisie pokażę Wam jak zrobić wafle z cukinii. Wychodzą tak samo chrupiące i pyszne jak tradycyjne, ale są o wiele zdrowsze. Świetnie sprawdzą się jako śniadanie, kolacja czy przekąska między posiłkami.
Kaloryczność: 104 kcal w 100 g.
Dieta: Wegetariańska.

Składniki

  • Cukinia (młoda) - 300 g
  • Mleko - 250 ml
  • Mąka pszenna - 150 g
  • Jajka - 2 sztuki
  • Natka pietruszki - 1/2 pęczka
  • Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Oliwa z oliwek (do posmarowania gofrownicy) - odrobina

Przygotowanie

Cukinie umyj i obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na małych oczkach tarki lub zmiksuj. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia.
W misce umieść cukinie, mleko, mąkę z proszkiem, jajka i posiekaną pietruszkę. Dodaj czosnek granulowany, sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją niewielką ilością oliwy z oliwek. Nalewaj po porcji ciasta (jej wielkość będzie zależała od rozmiarów gofrownicy) i piecz, aż placki będą z obu stron zarumienione.
Gofry po upieczeniu studź na kratce, aby zachowały chrupkość. Możesz je podawać samodzielnie czy jako pieczywo. Inną opcją jest przygotowanie do nich sosu, np. czosnkowego lub miodowo-musztardowego.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze