Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym

1 godz. 30 min
4 porcje
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
Foto: Aleksandra Maksimowska
To klasyczne danie kuchni polskiej – gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym – jest nie tylko proste do przygotowania, ale również niezwykle smaczne i aromatyczne. Świetnie nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i na rodzinne spotkanie. Koniecznie wypróbuj mój przepis!
Kaloryczność: 119 kcal w 100 g.

Składniki

  • Łopatka wieprzowa - 700 g
  • Marchewka - 1 sztuka
  • Cebula - 1 sztuka
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Mąka pszenna - 1 łyżka
  • Olej (rzepakowy) - 2-3 łyżki
  • Woda (gorąca) - 500 ml
  • Ziele angielskie - 3 sztuki
  • Liść laurowy - 2 sztuki
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Wieprzowinę opłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem kuchennym i pokrój na równe kawałki (kostka około 2-3 cm). Sól, pieprz i słodką paprykę wymieszaj razem w miseczce. Powstałą mieszanką przypraw każdy kawałek mięsa, a następnie oprósz mąką.
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym - jak zrobić, przepis, krok 1
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną łopatkę i smaż, aż mięso zarumieni się z obu stron.
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym - jak zrobić, przepis, krok 2
Cebulę pokrój w piórka (lub ewentualnie w kostkę), czosnek przeciśnij przez praskę, a marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym - jak zrobić, przepis, krok 3
Cebulę dodaj do mięsa i podsmaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i marchew, ziele angielskie, liść laurowy oraz gorącą wodę (może być wrzątek). Zamiast wody możesz użyć bulion warzywny lub mięsny. Całość duś pod przykryciem na średnim ogniu przez około 60 minut. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, dodaj trochę wody. Gulasz będzie gotowy, kiedy mięso zmięknie.
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym - jak zrobić, przepis, krok 4
Danie możesz podawać z ziemniakami lub kluskami (na przykład śląskimi) oraz ulubioną surówką, do łopatki wieprzowej doskonale sprawdzi się surówka z marchwi lub buraki zasmażane.
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze