Jogurtowe ciasto cytrynowe

1 godz.
8 porcji
Jogurtowe ciasto cytrynowe
Foto: Yuliia Stsepeleva
Wilgotne i delikatne ciasto jogurtowe z cytrynową nutą to dobry pomysł na szybki deser. Mocno cytrynowe, ponieważ polane cytrynowym lukrem i posypane kandyzowaną skórką z cytryny. Z tego przepisu możesz również zrobić babeczki – wystarczy nałożyć ciasto do mniejszych foremek, zamiast do jednej dużej.
Kaloryczność: 288 kcal w 100 g.

Składniki

Na ciasto
Na lukier
  • Cukier puder - 1/2 szklanki
  • Skórka cytrynowa (kandyzowana) - 1-2 łyżki
Dodatkowo

Przygotowanie

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Cytryny dokładnie umyj, zalej wrzątkiem, a następnie zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Mąkę pszenną przesiej z sodą oczyszczoną. Masło rozpuść i odstaw do przestygnięcia.
Jogurtowe ciasto cytrynowe - jak zrobić, przepis, krok 1
Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę, dodaj jogurt naturalny oraz przestudzone masło i dokładnie wymieszaj. Odlej 3 łyżki soku z cytryny na później do lukru, a resztę wlej do ciasta. Dodaj mąkę pszenną z sodą oraz skórkę z cytryn i wymieszaj całość do połączenia się składników.
Jogurtowe ciasto cytrynowe - jak zrobić, przepis, krok 2
Piekarnik rozgrzej do 180 C. Formę do pieczenia wysmaruj masłem lub margaryną i oprósz mąką, wyłóż ciasto, wstaw do piekarnika i piecz przez 35-40 minut. Wbij patyczek w ciasto, aby sprawdzić, czy jest gotowe. Jeśli na patyczku pozostanie masa, piecz jeszcze około 5 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Jogurtowe ciasto cytrynowe - jak zrobić, przepis, krok 3
Przygotuj lukier cytrynowy do polania ciasta. Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, aby powstała jednolita masa. Cukier puder możesz wcześniej przesiać, aby rozbić ewentualne grudki, wtedy prościej będzie uzyskać gładki lukier.
Jogurtowe ciasto cytrynowe - jak zrobić, przepis, krok 4
Przestudzone ciasto polej lukrem i posyp kandyzowaną skórką z cytryny. Z podaniem odczekaj do czasu, aż lukier zastygnie.
Jogurtowe ciasto cytrynowe - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze