Kawa po wiedeńsku z czekoladą, bitą śmietaną i posypką
15 min
1 porcja
Za kawą po wiedeńsku kryje się słodki i intensywny napój, który sam w sobie może być deserem. Kawę przygotowuje się z czekoladą i podaje z bitą śmietaną posypaną kakao. Palce lizać! Zazwyczaj dodaje się do niej mleko, ale możesz też przygotować wersję bez niego.
Kaloryczność: 81 kcal w 100 g.
Składniki
Na kawę po wiedeńsku
Do dekoracji
Przygotowanie
Mleko oraz czekoladę (gorzką lub mleczną, albo trochę takiej i takiej) umieść w rondelku i podgrzej, aż czekolada się rozpuści. Nie doprowadzaj mieszanki do wrzenia.
Przelej mleko do filiżanki i dodaj świeżo zaparzoną kawę. Najlepiej użyć mocnej kawy, aby jej smak był wyrazisty, ale możesz także dostosować ją do swoich preferencji.
Kawę po wiedeńsku udekoruj bitą śmietaną, ewentualnie można użyć do tego spienionego mleka. Wierzch posyp kakao lub startą czekoladą i podawaj od razu po przygotowaniu.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze