Kawa po wiedeńsku z czekoladą, bitą śmietaną i posypką

15 min
1 porcja
Kawa po wiedeńsku z czekoladą, bitą śmietaną i posypką
Foto: Aleksandra Maksimowska
Za kawą po wiedeńsku kryje się słodki i intensywny napój, który sam w sobie może być deserem. Kawę przygotowuje się z czekoladą i podaje z bitą śmietaną posypaną kakao. Palce lizać! Zazwyczaj dodaje się do niej mleko, ale możesz też przygotować wersję bez niego.
Kaloryczność: 81 kcal w 100 g.

Składniki

Na kawę po wiedeńsku
Do dekoracji

Przygotowanie

Mleko oraz czekoladę (gorzką lub mleczną, albo trochę takiej i takiej) umieść w rondelku i podgrzej, aż czekolada się rozpuści. Nie doprowadzaj mieszanki do wrzenia.
Kawa po wiedeńsku z czekoladą, bitą śmietaną i posypką - jak zrobić, przepis, krok 1
Przelej mleko do filiżanki i dodaj świeżo zaparzoną kawę. Najlepiej użyć mocnej kawy, aby jej smak był wyrazisty, ale możesz także dostosować ją do swoich preferencji.
Kawa po wiedeńsku z czekoladą, bitą śmietaną i posypką - jak zrobić, przepis, krok 2
Kawę po wiedeńsku udekoruj bitą śmietaną, ewentualnie można użyć do tego spienionego mleka. Wierzch posyp kakao lub startą czekoladą i podawaj od razu po przygotowaniu.
Kawa po wiedeńsku z czekoladą, bitą śmietaną i posypką - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze