Keto pizza na spodzie z kalafiora
30 min
4 porcje
Pyszna pizza na spodzie z kalafiora to ciekawa alternatywa dla osób na diecie keto. Dol ma delikatny, ale charakterystyczny aromat tego białego warzywa. Pizzę z kalafiora możesz przygotować z ulubionymi dodatkami, choć w tym przepisie proponuję Ci podanie jej z pieczarkami, cebulą i szynką.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
Na spod z kalafiora
Na sos pomidorowy
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
Dodatki
- Cebula - 1 sztuka
- Pieczarki - 2-3 sztuki
- Ser żółty - 50-70 g
- Szynka - 50 g
- Masło klarowane - 1 łyżka
Przygotowanie
Kalafior ugotuj na parze do miękkości, następnie rozdrobnij go na gładką masę. Ser żółty do ciasta zetrzyj na tarce i połącz z roztrzepanym jajkiem. Dodaj kalafior, przypraw oregano oraz solą i dokładnie wymieszaj.
Blaszkę do pizzy wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na nim ciasto. Wstaw do nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika i piecz 20 minut.
W miseczce przygotuj sos: wymieszaj koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek, czosnek granulowany (możesz zastąpić świeżym, wtedy wystarczy 1 wyciśnięty ząbek), zioła prowansalskie, sól i pieprz.
Сebulę obierz i pokrój w piórka, pieczarki w talarki, szynkę w kostkę, a ser żółty zetrzyj na tarce. Rozgrzej patelnię z masłem klarowanym, zeszklij na nim cebulę, a następnie dodaj pieczarki i podsmaż.
Podpieczony spód do pizzy posmaruj sosem, wyłóż podsmażone pieczarki z cebulą, szynkę i posyp serem żółtym. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 5 minut (do rozpuszczenia sera). Podawaj z ulubionym sosem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze