Pizza z kalafiora
30 min
        4 porcje
    
        ✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
    
        Pyszna pizza na spodzie z kalafiora to ciekawa alternatywa dla osób na diecie keto. Dol ma delikatny, ale charakterystyczny aromat tego białego warzywa. Uwielbiam ten przepis, bo pizzę z kalafiora możesz przygotować z ulubionymi dodatkami, choć w tym przepisie proponuję Ci podanie jej z pieczarkami, cebulą i szynką.
  
            
            Dieta: 
                            Bezglutenowa.                    
            Składniki na keto pizzę
Na spod z kalafiora
Na sos pomidorowy
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
 - Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
 - Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
 - Zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
 - Sól i pieprz - do smaku
 
Dodatki
- Cebula - 1 sztuka
 - Pieczarki - 2-3 sztuki
 - Ser żółty - 50-70 g
 - Szynka - 50 g
 - Masło klarowane - 1 łyżka
 
Przygotowanie niskowęglowodanowej pizzy krok po kroku
                    Kalafior ugotuj na parze do miękkości, następnie rozdrobnij go na gładką masę. Po rozdrobnieniu koniecznie odciśnij z kalafiora nadmiar wody używając czystej ściereczki kuchennej lub gazików - to mój sekret na chrupiący spód, który się nie rozpadnie. Ser żółty do ciasta zetrzyj na tarce i połącz z roztrzepanym jajkiem. Dodaj kalafior, przypraw oregano oraz solą i dokładnie wymieszaj.                
                                    
                        
                    Blaszkę do pizzy wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na nim ciasto. Wstaw do nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika i piecz 20 minut.                
                                    
                        
                    W miseczce przygotuj sos: wymieszaj koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek, czosnek granulowany (możesz zastąpić świeżym, wtedy wystarczy 1 wyciśnięty ząbek), zioła prowansalskie, sól i pieprz.                
                                    
                        
                    Сebulę obierz i pokrój w piórka, pieczarki w talarki, szynkę w kostkę, a ser żółty zetrzyj na tarce. Rozgrzej patelnię z masłem klarowanym, zeszklij na nim cebulę, a następnie dodaj pieczarki i podsmaż.                
                                    
                        
                    Podpieczony spód do pizzy posmaruj sosem, wyłóż podsmażone pieczarki z cebulą, szynkę i posyp serem żółtym. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 5 minut (do rozpuszczenia sera).  Za każdym razem, gdy przygotowuję tę pizzę, podaję ją z domowym sosem czosnkowym (wystarczy wymieszać majonez ze świeżym czosnkiem i ziołami) oraz posypuję świeżą bazylią lub rukolą dla dodatkowego aromatu.                
                                    
                        
            
            Masz w ulubionych
        
        
            
            Dodaj do ulubionych
        
                        / 5 ()
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!