Krokiety z pieczarkami i serem żółtym
1 godz.
6 porcji
Krokiety to danie idealne zarówno na obiad, jak i ciepły posiłek dla gości. Krokiety z pieczarkami i serem żółtym są wyśmienite i wręcz rozpływają się w ustach. Zdecydowanie ich zaletą jest to, że można je spokojnie przygotować wcześniej i tylko podsmażyć przed podaniem.
Kaloryczność: 210 kcal w 100 g.
Składniki
Ciasto na naleśniki do krokietów
- Mąka pszenna - 250 g
- Jajka - 2 sztuki
- Mleko - 300 ml
- Woda gazowana - 250 ml
- Masło - 30 g
- Sól - szczypta
Farsz
Panierka do krokietów
- Bułka tarta - 1/2 szklanki
- Jajka - 2 sztuki
Dodatkowo
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Zacznij od rozpuszczenia masła w kąpieli wodnej lub mikrofali. Następnie odstaw je do przestygnięcia (powinno być zimne, ale ciągle płynne). Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe włóż do miski według podanej kolejności i wymieszaj za pomocą miksera. Ciasto odstaw na 15-20 minut, aby trochę zgęstniało. Następnie usmaż naleśniki na patelni posmarowanej odrobiną oleju.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę (zamiast oleju można również użyć masła, najlepiej klarownego). Dodaj pieczarki i smaż, aż do wyparowania całej wody. Odstaw do przestygnięcia.
Ser żółty zetrzyj na tarce, dodaj do zimnych pieczarek, a następnie dopraw solą i pieprzem. Cały farsz dokładnie wymieszaj.
Nakładaj po porcji farszu serowo-pieczarkowego na naleśniki i zawijaj krokiety.
Przygotuj dwa głębokie talerze. Na jeden wysyp bułkę tartą, a w drugim roztrzep jajka. Każdego krokieta namocz w jajku, obtocz w bułce tartej, a następnie podsmaż krokiety z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.
Krokiety podawaj na ciepło – wtedy ser żółty będzie się ciągnął, przez co krokiety będą jeszcze smaczniejsze. Możesz też do nich przygotować klarowny barszcz czerwony.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze