Kurczak gong bao z orzechami ziemnymi
40 min
        4 porcje
    
        ✓ Sprawdzony przepis | Foto: Aleksandra Maksimowska
    
        Kurczak gong bao to pikantne danie kuchni syczuańskiej z orzeszkami ziemnymi. Ten przepis jest dość delikatną wersją tej potrawy, jeśli lubisz bardzo ostre jedzenie - dodaj jeszcze świeżą papryczkę chili, kiedy będziesz podsmażać czosnek i imbir.
  
            
            Kaloryczność: 192 kcal w 100 g.
        
                
            Składniki
Na kurczaka gong bao
- Pierś z kurczaka - 600 g
 - Cebula dymka (biała część) - 4 sztuki
 - Czosnek - 2 ząbki
 - Imbir (korzeń) - 20 g
 - Olej (sezamowy) - 1 łyżka
 - Orzechy ziemne - 1 szklanka
 
Na marynatę do mięsa
- Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
 - Sos sojowy - 1 łyżka
 - Imbir (suszony) - 1 łyżeczka
 - Sól - 1/2 łyżeczki
 - Pieprz czarny - 1 łyżeczka
 - Chili - 1 łyżeczka
 
Na sos
- Cukier (brązowy) - 2 łyżeczki
 - Sos sojowy - 2 łyżki
 - Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
 - Bulion (drobiowy) - 1/2 szklanki
 
Przygotowanie
                    Kurczaka oczyść i pokrój w niewielką kostkę. Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w miseczce i dodaj do mięsa. Przemieszaj, tak aby każdy kawałek był pokryty dressingiem i odstaw na minimum 30 minut, aby przeszło przyprawami.                
                                    
                        
                    Czosnek i imbir obierz, a następnie posiekaj. Cebulę dymkę pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju sezamowego, podsmaż czosnek i imbir, a następnie ściągnij je i odłóż na bok. Na tą samą patelnię przełóż kurczaka wraz z marynatą. Kiedy mięso będzie miało złocisty kolor - dodaj czosnek, imbir, cebulę i orzeszki ziemne i smaż jeszcze przez chwilę.                
                                    
                        
                    Składniki na sos połącz w miseczce, wlej do mięsa i gotuj, aż potrawa zgęstnieje, ciągle mieszając.                
                                    
                        
                    Kurczaka gong bao podawaj z ryżem lub z makaronem sojowym. Wierzch dania możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.                
                                    
                        
            
            Masz w ulubionych
        
        
            
            Dodaj do ulubionych
        
                        / 5 ()
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!