Kurczak gong bao z orzechami ziemnymi
40 min
4 porcje
Kurczak gong bao to pikantne danie kuchni syczuańskiej z orzeszkami ziemnymi. Ten przepis jest dość delikatną wersją tej potrawy, jeśli lubisz bardzo ostre jedzenie - dodaj jeszcze świeżą papryczkę chili, kiedy będziesz podsmażać czosnek i imbir.
Kaloryczność: 192 kcal w 100 g.
Składniki
Na kurczaka gong bao
- Pierś z kurczaka - 600 g
- Cebula dymka (biała część) - 4 sztuki
- Czosnek - 2 ząbki
- Imbir (korzeń) - 20 g
- Olej (sezamowy) - 1 łyżka
- Orzechy ziemne - 1 szklanka
Na marynatę do mięsa
- Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Imbir (suszony) - 1 łyżeczka
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Pieprz czarny - 1 łyżeczka
- Chili - 1 łyżeczka
Na sos
- Cukier (brązowy) - 2 łyżeczki
- Sos sojowy - 2 łyżki
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Bulion (drobiowy) - 1/2 szklanki
Przygotowanie
Kurczaka oczyść i pokrój w niewielką kostkę. Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w miseczce i dodaj do mięsa. Przemieszaj, tak aby każdy kawałek był pokryty dressingiem i odstaw na minimum 30 minut, aby przeszło przyprawami.
Czosnek i imbir obierz, a następnie posiekaj. Cebulę dymkę pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju sezamowego, podsmaż czosnek i imbir, a następnie ściągnij je i odłóż na bok. Na tą samą patelnię przełóż kurczaka wraz z marynatą. Kiedy mięso będzie miało złocisty kolor - dodaj czosnek, imbir, cebulę i orzeszki ziemne i smaż jeszcze przez chwilę.
Składniki na sos połącz w miseczce, wlej do mięsa i gotuj, aż potrawa zgęstnieje, ciągle mieszając.
Kurczaka gong bao podawaj z ryżem lub z makaronem sojowym. Wierzch dania możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze