Kurczak gong bao

40 min
4 porcje
Kurczak gong bao
Foto: Aleksandra Maksimowska
Kurczak gong bao to pikantne danie kuchni syczuańskiej z orzeszkami ziemnymi. Ten przepis jest dość delikatną wersją tej potrawy, jeśli lubisz bardzo ostre jedzenie - dodaj jeszcze świeżą papryczkę chili, kiedy będziesz podsmażać czosnek i imbir.
Kaloryczność: 192 kcal w 100 g.

Składniki

Na kurczaka gong bao
Na marynatę do mięsa
  • Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Imbir (suszony) - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny - 1 łyżeczka
  • Chili - 1 łyżeczka
Na sos

Przygotowanie

Kurczaka oczyść i pokrój w niewielką kostkę. Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w miseczce i dodaj do mięsa. Przemieszaj, tak aby każdy kawałek był pokryty dressingiem i odstaw na minimum 30 minut, aby przeszło przyprawami.
Kurczak gong bao - jak zrobić, przepis, krok 1
Czosnek i imbir obierz, a następnie posiekaj. Cebulę dymkę pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju sezamowego, podsmaż czosnek i imbir, a następnie ściągnij je i odłóż na bok. Na tą samą patelnię przełóż kurczaka wraz z marynatą. Kiedy mięso będzie miało złocisty kolor - dodaj czosnek, imbir, cebulę i orzeszki ziemne i smaż jeszcze przez chwilę.
Kurczak gong bao - jak zrobić, przepis, krok 2
Składniki na sos połącz w miseczce, wlej do mięsa i gotuj, aż potrawa zgęstnieje, ciągle mieszając.
Kurczak gong bao - jak zrobić, przepis, krok 3
Kurczaka gong bao podawaj z ryżem lub z makaronem sojowym. Wierzch dania możesz posypać posiekanym szczypiorkiem.
Kurczak gong bao - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze