Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem
40 min
4 porcje
Bardzo popularną potrawą kuchni orientalnej jest kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Zazwyczaj używam do niego świeże warzywa, ale możesz je zastąpić mrożoną mieszanką azjatycką i tylko dodać ananasa. Kurczaka po chińsku najczęściej je się z ryżem albo makaronem ryżowym.
Kaloryczność: 110 kcal w 100 g.
Składniki
Na kurczaka i marynatę
- Pierś z kurczaka - 400 g
- Sos sojowy - 3 łyżki
- Cukier - 2 łyżeczki
- Sok z cytryny - 2 łyżki
- Chili - 0,5-1 łyżeczka
- Czosnek granulowany - 2 łyżeczki
Na sos słodko-kwaśny
- Marchewka - 1-2 sztuki
- Papryka - 1 sztuka
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2 ząbki
- Pomidory z puszki (krojone) - 1 puszka
- Grzyby Mun (suszone) - 20 g
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- Ananas (z puszki) - 4-5 krążków
- Ananas (zalewa) - 250 ml
- Sok z cytryny - 2-3 łyżki
- Sos sojowy - 2 łyżki
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- Olej - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
Dodatkowo
- Ryż - 200 g
- Sezam - 1-2 łyżki
- Szczypiorek - 1/4 pęczka
Przygotowanie
Pierś z kurczaka umyj, oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Połącz składniki na marynatę: sos sojowy, cukier, sok z cytryny, chili i czosnek granulowany. Zamiast cukru możesz użyć miodu lub syropu z agawy. Zalej mięso powstałym sosem, dobrze wymieszaj i odłóż do lodówki na min. 30 minut, aby przeszło przyprawami.
Grzybki Mun zalej gorącą wodą i odstaw na około 20 minut do namoczenia. Po tym czasie odlej wodę i pokrój w paski. Jeśli używasz grzybów w nitkach, to już ich nie musisz rozdrabniać. Ananasa wyciągnij z zalewy, ale nie wylewaj jej, bo będzie Ci potrzebna. Marchew i paprykę pokrój w słupki, cebulę i ananasa w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Dołóż kurczaka i podsmaż do zarumienienia. Następnie dodaj czosnek, marchew oraz paprykę i smaż przez około 5 minut.
Do mięsa z warzywami dodaj grzybki, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie dodaj kawałki ananasa oraz zalewę, sok z cytryny, sos sojowy i trzymaj na ogniu jeszcze przez chwilę.
Mąkę ziemniaczaną rozrób z niewielką ilością wody i powoli wlewaj do sosu. Doprowadź go do zagotowania, ciągle mieszając. W tym czasie sos powinien zgęstnieć, jeśli okaże się zbyt gęsty, dolej odrobinę gorącej wody i ponownie zagotuj. Przypraw danie solą i pieprzem.
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu i podawaj razem z kurczakiem w sosie słodko kwaśnym. Wierzch potrawy posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze