Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie śmietanowym
40 min
4 porcje
Szukasz pomysłów na zdrowy i pożywny obiad? Spróbuj przygotować makaron z cukinią i kurczakiem w sosie śmietanowym! W tym przepisie wykorzystuję serka topionego, ale możesz też użyć śmietanki 30%. A zamiast cukinii można dodać brokuł – będzie równie smaczne.
Kaloryczność: 145 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa.
Składniki
- Makaron (penne lub fusilli) - 1 opakowanie
- Pierś z kurczaka - 400 g
- Cukinia - 400 g
- Pieczarki - 200 g
- Cebula - 1 sztuka
- Serek topiony (śmietankowy) - 80-100 g
- Czosnek - 2 ząbki
- Woda - 1/2 szklanki
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki
- Przyprawa (do kurczaka) - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
- Ser żółty - do posypania
- Bazylia - opcjonalnie
Przygotowanie
Oczyść i pokrój pierś z kurczaka na kawałki. Dodaj wszystkie przyprawy i 1 łyżkę oliwy z oliwek.
Cukinię i cebulę posiekaj w kostkę. Jeśli cukinia ma zdrewniałą skórkę, to musisz ją obrać i usunąć pestki. Czosnek przeciśnij przez praskę, a pieczarki pokrój w plastry.
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę, zeszklij cebulę, dodaj kurczaka i smaż około 5-10 minut do momentu uzyskania złotego koloru.
Wsyp pozostałe warzywa i podsmaż jeszcze chwilę, a następnie dolej wodę i duś pod pokrywką przez 10-15 minut.
Dodaj serek topiony i rozpuść go, mieszając. Jeśli sos okaże się za rzadki – odparuj nadmiar płynu, zdejmując pokrywkę.
W tym samym czasie ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj makaron z sosem i na koniec posyp startym serem (np. parmezanem) oraz posiekaną świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze