Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym

30 min
4 porcje
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym
Foto: Aleksandra Maksimowska
Prosty do przygotowania, ale bardzo smakowity i elegancki, makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym to danie odpowiednie nie tylko na codzienny obiad, ale i na różne uroczystości. Tę potrawę można serwować z wieloma rodzajami makaronów, a także wzbogacać o dodatki, np. orzechy lub zioła.
Kaloryczność: 209 kcal w 100 g.

Składniki do makaronu ze szpinakiem i kurczakiem

Na sos śmietanowy
  • Śmietanka (30%) - 200 ml
  • Parmezan - 50 g
  • Gałka muszkatołowa - szczypta
  • Sól i pieprz - do smaku
Przyprawy do kurczaka
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Chili - 1/4 łyżeczki
  • Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Kurkuma - szczypta
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie makaronu ze szpinakiem i kurczakiem krok po kroku

Pierś z kurczaka umyj, osusz, oczyść z białych błonek i pokrój w kostkę. Wsyp słodką paprykę, chilli, czosnek granulowany, cukier, kurkumę, sól, pieprz i oliwę z oliwek, a następnie dobrze wymieszaj. Najbardziej lubię, żeby mięso przed smażeniem trochę poleżało i przeszło przyprawami, bo wtedy najlepiej smakuje. Warto marynować mięso przez minimum 15-30 minut, co znacznie zwiększy jego soczystość i wydobędzie smak przypraw. Szpinak umyj i pokrój w paski. Jeśli chcesz zachować intensywny kolor szpinaku i usunąć ewentualną gorycz, możesz go krótko zblanszować przed dołączeniem do sosu. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym - jak zrobić, przepis, krok 1
Rozgrzej patelnię z oliwą i zeszklij cebulę, pod koniec dorzuć czosnek i smaż jeszcze przez chwile. Następnie dodaj pokrojonego kurczaka wraz ze wszystkimi przyprawami oraz oliwą i kontynuuj smażenie, aż mięso się przyrumieni.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym - jak zrobić, przepis, krok 2
Do kurczaka dołóż szpinak i smaż, aż liście zwiędną. Wlej śmietankę, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dosyp parmezan i mieszaj, aż sos zgęstnieje.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym - jak zrobić, przepis, krok 3
W międzyczasie makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem napełnij szklankę wodą z gotowania i odłóż na później.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym - jak zrobić, przepis, krok 4
Odcedzony makaron przełóż na patelnię z sosem i wymieszaj. Jeśli sos jest za gęsty, dolewaj powoli wodę z gotowania makaronu, do momentu, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym - jak zrobić, przepis, krok 5
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem podawaj natychmiast po przygotowaniu. Możesz dodać do niego przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, a wierzch posypać parmezanem. Dla dodatkowego aromatu i efektu wizualnego warto posypać danie świeżymi ziołami, takimi jak bazylia czy natka pietruszki.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym - jak zrobić, przepis, krok 6
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze