Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym
30 min
4 porcje

Foto: Aleksandra Maksimowska
Prosty do przygotowania, ale bardzo smakowity i elegancki, makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym to danie odpowiednie nie tylko na codzienny obiad, ale i na różne uroczystości. Tę potrawę można serwować z wieloma rodzajami makaronów, a także wzbogacać o dodatki, np. orzechy lub zioła.
Kaloryczność: 209 kcal w 100 g.
Składniki do makaronu ze szpinakiem i kurczakiem
- Makaron (np. tagiatelle) - 300 g
- Pierś z kurczaka - 400 g
- Szpinak (świeży) - 200 g
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Na sos śmietanowy
Przyprawy do kurczaka
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Chili - 1/4 łyżeczki
- Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- Cukier - szczypta
- Kurkuma - szczypta
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie makaronu ze szpinakiem i kurczakiem krok po kroku
Pierś z kurczaka umyj, osusz, oczyść z białych błonek i pokrój w kostkę. Wsyp słodką paprykę, chilli, czosnek granulowany, cukier, kurkumę, sól, pieprz i oliwę z oliwek, a następnie dobrze wymieszaj. Najbardziej lubię, żeby mięso przed smażeniem trochę poleżało i przeszło przyprawami, bo wtedy najlepiej smakuje. Warto marynować mięso przez minimum 15-30 minut, co znacznie zwiększy jego soczystość i wydobędzie smak przypraw. Szpinak umyj i pokrój w paski. Jeśli chcesz zachować intensywny kolor szpinaku i usunąć ewentualną gorycz, możesz go krótko zblanszować przed dołączeniem do sosu. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.

Rozgrzej patelnię z oliwą i zeszklij cebulę, pod koniec dorzuć czosnek i smaż jeszcze przez chwile. Następnie dodaj pokrojonego kurczaka wraz ze wszystkimi przyprawami oraz oliwą i kontynuuj smażenie, aż mięso się przyrumieni.

Do kurczaka dołóż szpinak i smaż, aż liście zwiędną. Wlej śmietankę, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dosyp parmezan i mieszaj, aż sos zgęstnieje.

W międzyczasie makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem napełnij szklankę wodą z gotowania i odłóż na później.

Odcedzony makaron przełóż na patelnię z sosem i wymieszaj. Jeśli sos jest za gęsty, dolewaj powoli wodę z gotowania makaronu, do momentu, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem podawaj natychmiast po przygotowaniu. Możesz dodać do niego przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, a wierzch posypać parmezanem. Dla dodatkowego aromatu i efektu wizualnego warto posypać danie świeżymi ziołami, takimi jak bazylia czy natka pietruszki.

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )

Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze