Naleśniki do krokietów

25 min
12 porcji
Naleśniki do krokietów
Foto: Yuliia Stsepeleva
Krokiety to danie popularne na polskich stołach. Ciasto na naleśniki do krokietów nie może być zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Cały sekret tkwi w uzyskaniu poprawnej konsystencji – idealne naleśniki wyjdą wtedy, kiedy ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany.
Kaloryczność: 205 kcal w 100 g.

Składniki

  • Mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • Woda (najlepiej gazowana) - 1 szklanka
  • Mleko - 1,5 szklanki
  • Jajka - 2 sztuki
  • Masło (lub olej) - 30 g
  • Sól - szczypta
  • Olej - do smażenia

Przygotowanie

Do wysokiej miski przesiej mąkę, dodaj wodę, mleko, jajka oraz sól. Wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera, aby nie było grudek.
Naleśniki do krokietów - jak zrobić, przepis, krok 1
Dodaj roztopione masło lub olej, wymieszaj do połączenia się składników i odstaw ciasto na 10-15 minut. W tym czasie gluten zawarty w mące się rozpuści, a ciasto zgęstnieje i stanie się bardziej elastyczne.
Naleśniki do krokietów - jak zrobić, przepis, krok 2
Wylewaj na rozgrzaną patelnię taką ilość ciasta, aby przykryło równomiernie całą powierzchnię. Smaż naleśniki z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.
Naleśniki do krokietów - jak zrobić, przepis, krok 3
Usmażone naleśniki układaj na talerzu jeden na drugim. Możesz je przykryć drugim talerzem lub ściereczką, aby nie obsychały. Faszeruj naleśniki ulubionym farszem do krokietów, np. serowo-pieczarkowym lub kapuściano-grzybowym.
Naleśniki do krokietów - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze