Naleśniki z mąki kukurydzianej

45 min
10 porcji
Naleśniki z mąki kukurydzianej
✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
Naleśniki w wersji bezglutenowej, czyli z mąki kukurydzianej, przygotowuje się praktycznie tak samo jak i tradycyjne naleśniki. Mąka kukurydziana sprawia, że naleśniki są kruche i mogą się łamać, dlatego do ciasta dodaje się również skrobię ziemniaczaną. Osobiście przekonałam się, że ten przepis to prawdziwy ratunek dla osób nietolerujących glutenu - moja rodzina nie mogła uwierzyć, że to wersja bezglutenowa!
Kaloryczność: 132 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki na bezglutenowe naleśniki kukurydziane

Przygotowanie naleśników z mąki kukurydzianej

Mąkę kukurydzianą oraz mąkę ziemniaczaną przesiej do miski. Wbij jajka i dodaj mleko, wodę oraz olej. Całość wymieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki na gładką masę i odstaw na 15-20 minut, aby ciasto zgęstniało.

Zauważyłam, że ten czas odpoczynku ciasta naprawdę robi różnicę - zawsze pilnuję tych 20 minut cierpliwie!
Naleśniki z mąki kukurydzianej - jak zrobić, przepis, krok 1
Przed rozpoczęciem smażenia przemieszaj ciasto łyżką, ponieważ mąka może opaść na dno. Rozgrzej dobrze patelnię z niewielką ilością oleju - wylewaj po porcji ciasta (żeby przykryło dno) i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty z obu stron. Podczas przewracania naleśników używaj szerokiej łopatki i rób to ostrożnie, aby nie połamały się, gdyż ciasto kukurydziane jest bardziej kruche od tradycyjnego.

Pierwszy naleśnik zawsze wychodzi mi najgorszy, ale nie zniechęcam się - to taka moja tradycja!
Naleśniki z mąki kukurydzianej - jak zrobić, przepis, krok 2
Naleśniki z mąki kukurydzianej możesz podać na wytrawnie lub na słodko. Na wytrawnie naleśniki będą dobrze smakować na przykład z farszem meksykańskim. Na słodko możesz je podać z białym serem lub dżemem. W moim domu najczęściej serwuję je z domowym dżemem truskawkowym - moje dzieci wprost za nimi przepadają!
Naleśniki z mąki kukurydzianej - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Opublikowano:
Zaktualizowano:

Opinie i pytania

Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!