Naleśniki z mąki ryżowej
30 min
6 porcji
![Naleśniki z mąki ryżowej Naleśniki z mąki ryżowej](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12707-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Masz ochotę na naleśniki, ale nie możesz spożywać glutenu? A może chcesz urozmaicić tę klasyczną potrawę? Wypróbuj ten przepis na naleśniki z mąki ryżowej. Możesz je podać na przykład z dżemem, twarogiem lub owocami, czy też z farszem szpinakowym lub mięsnym!
Kaloryczność: 160 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Mąka ryżowa - 15 dag
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Jajka - 1 sztuka
- Woda (lub mleko roślinne) - 250 ml
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Mąkę ryżową i ziemniaczaną, jajko oraz wodę lub mleko roślinne umieść w misce. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką, jednolitą masę i odstaw ciasto na 10-15 minut.
![Naleśniki z mąki ryżowej - jak zrobić, przepis, krok 1 Naleśniki z mąki ryżowej - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12707-krok-1-800x450.jpg)
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Na jednego naleśnika wylewaj po małej porcji ciasta, tak aby cienką warstwą przykryło dno patelni. Każdy placek smaż z obu stron do zarumienienia.
![Naleśniki z mąki ryżowej - jak zrobić, przepis, krok 2 Naleśniki z mąki ryżowej - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12707-krok-2-800x450.jpg)
Naleśniki z mąki ryżowej można przygotować na słodko lub wytrawnie i podawać z ulubionymi dodatkami. Jeśli chcesz przygotować je na słodko, możesz dodać do surowego ciasta cukier wanilinowy lub cynamon. Jeśli z kolei będziesz naleśniki podawać w wersji wytrawnej, możesz dodać zioła lub przyprawy.
![Naleśniki z mąki ryżowej - jak zrobić, przepis, krok 3 Naleśniki z mąki ryżowej - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12707-krok-3-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze