Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i serem żółtym

50 min
8 porcji
Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i serem żółtym
Foto: Irrez, AdobeStock
Naleśniki kojarzą się głownie ze słodkim daniem, ale równie dobrze smakują w wersji wytrawnej. Jedną z opcji na taką właśnie wersje to przygotowanie naleśników ze szpinakiem, kurczakiem i serem żółtym. Wyrazisty i aromatyczny farsz posmakuje każdemu miłośnikowi szpinaku!
Kaloryczność: 175 kcal w 100 g.

Składniki

Na naleśniki
  • Mąka pszenna - 250 g
  • Woda (gazowana lub średnio gazowana) - 250 ml
  • Mleko - 250 ml
  • Jajka - 2 sztuki
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Masło - 30 g
  • Olej roślinny - do smażenia
Na farsz
  • Szpinak (liście) - 400 g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 300 g
  • Ser żółty (w kostce) - 200 g
  • Czosnek - 3-4 ząbki
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Suszone pomidory (przyprawa) - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Olej roślinny - 2 łyżki

Przygotowanie

Kurczaka pokrój w kostkę i dodaj słodką paprykę, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, sól, pieprz i olej. Wymieszaj i odstaw na około 30 minut do lodówki.
Przygotuj naleśniki. Roztop masło w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia. Masło ma być chłodne, ale ciągle płynne. Wymieszaj mąkę, wodę, mleko, jajka, sól i cukier. Na samym końcu dodaj masło. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni, posmarowanej niewielką ilością oleju.
Szpinak pokrój w paski, czosnek obierz i wyciśnij. Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki. Na patelni podsmaż kurczaka. Kiedy kurczak będzie już miękki, dodaj do niego szpinak i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż szpinak stanie się ciemniejszy. Zdejmij patelnie z gazu, dodaj ser żółty oraz przyprawę z suszonych pomidorów i dokładnie wymieszaj.
Naleśniki smaruj porcją farszu i zawijaj według własnych preferencji. Ja najbardziej lubię, kiedy naleśniki wytrawne są złożone w koperty.
Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i serem żółtym podawaj na ciepło. Możesz je dodatkowo opiec lub podsmażyć na maśle. Jeśli bardzo lubisz ser żółty – możesz posypać po wierzchu, wtedy zrobi się na nich smaczna skorupka. Świetnie do nich pasuje również sos pomidorowy lub czosnkowy.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze