Pasta jajeczna z szynką

20 min
4 porcje
Pasta jajeczna z szynką
Foto: Aleksandra Maksimowska
Śniadanie dla wielu stanowi najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie może zatem w porannym menu zabraknąć źródła białka, a więc i wszelkich aminokwasów potrzebnych dla organizmu. Przyrządzenie pasty jajecznej z szynką to alternatywa dla osób, którym znudziła się popularna jajecznica!
Kaloryczność: 210 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

  • Jajka - 4 sztuki
  • Szynka (np. konserwowa) - 4-5 plastrów
  • Majonez - 1,5-2 łyżki
  • Pieprz czarny (świeżo mielony) - 1/2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Natka pietruszki (lub szczypiorek) - do smaku

Przygotowanie

Ugotuj jajka na twardo w osolonej wodzie, dzięki temu będą się ładnie obierać.
Pasta jajeczna z szynką - jak zrobić, przepis, krok 1
Pokrój w drobną kostkę szynkę i ostudzone jajka (można również zetrzeć jajka na tarce o drobnych oczkach).
Pasta jajeczna z szynką - jak zrobić, przepis, krok 2
Połącz wszystkie składniki, dodaj majonez, posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek i dopraw solą oraz pieprzem.
Pasta jajeczna z szynką - jak zrobić, przepis, krok 3
Posmaruj świeży chleb przygotowaną pastą jajeczną. Możesz także przygotować ją wieczorem lub zabrać na lunch do pracy.
Pasta jajeczna z szynką - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze