Pasta z awokado i twarogu
15 min
4 porcje
Awokado to najpopularniejszy owoc na świecie, stanowiący podstawę dla wielu przepisów powstających w myśl filozofii wegetariańskiej. Niezwykle odżywcze, bogate w kwasy omega-3 oraz zdrowe tłuszcze, zdobyło serca entuzjastów zdrowego stylu życia, podobnie jak pasta z awokado i twarogu.
Kaloryczność: 118 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Wegetariańska.
Składniki
- Awokado (dojrzałe) - 1 sztuka
- Twaróg (chudy) - 100 g
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny (mielony) - 0,5 łyżeczki
- Sól - do smaku
Przygotowanie
Awokado obierz ze skóry, usuń pestkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub rozgnieć widelcem.
Dodaj twaróg i sok z cytryny oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i w razie konieczności dopraw do smaku.
Gotową pastę podawaj na śniadanie ze świeżym pieczywem razowym lub przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pudełeczku.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze