Przekąski

Pasta z awokado i jajka

20 min
4 porcje
Pasta z awokado, jajkiem i majonezem na kanapki
✓ Sprawdzony przepis | Foto: Joanna Kaźmierczak
Pasta z awokado i jajka to idealne urozmaicenie codziennych kanapek. Można ją zrobić w kilkanaście minut, a dzięki moim wskazówkom, jej przygotowanie stanie się jeszcze prostsze. Po wielu próbach i błędach udało mi się dopracować ten przepis do perfekcji. Zobacz, jak wykonać sycącą i pełną zdrowych tłuszczy pastę jajeczną z awokado!
Kaloryczność: 160 kcal w 100 g.

Składniki na pastę z awokado i jajek

  • Awokado - 1 sztuka
  • Jajka (rozmiar L) - 3 sztuki
  • Majonez (lub jogurt naturalny) - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Sól i pieprz - 1 szczypta
  • Bazylia (listki) - do dekoracji

Przygotowanie pasty kanapkowej krok po kroku

Włóż jajka do małego garnka i gotuj przez ok. 8-9 min. Jeśli chcesz, aby żółtko było delikatnie miękkie, skróć czas gotowania do 6 min. Ugotowane jajka przelej od razu zimną wodą. Gdy ostygną, obierz je ze skorupki. Następnie pokrój jajka w kostkę lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Pasta z awokado i jajka - jak zrobić, przepis, krok 1
Miąższ awokado skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało, po czym zacznij rozgniatać je widelcem na kremową pastę. Jeśli lubisz gładszą konsystencję, tak jak ja, możesz użyć ręcznego blendera do zmiksowania awokado. Do rozdrobnionego awokado dodaj pokrojone jajka, majonez, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się równomiernie rozłożyły.
Pasta z awokado i jajka - jak zrobić, przepis, krok 2
Pastę z awokado i jajka najlepiej podawać na pieczywie. Zawsze przed podaniem skrapiam gotową pastę dodatkową łyżeczką soku z cytryny, co nadaje jej świeższy smak, a na wierzchu kanapki dodaję kilka kropel dobrej oliwy z oliwek. Do tego wystarczy dodać świeże warzywa, takie jak ogórek, pomidor czy rzodkiewka, by stworzyć kolorowe i pyszne kanapki. Jeśli zostanie Ci pasta, przechowaj ją w lodówce w szczelnym pojemniku, przykrywając folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni pasty - zapobiegnie to jej ciemnieniu. Najlepiej zużyć ją w ciągu 24 godzin.
Pasta z awokado i jajka - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych

Opinie i pytania

Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!