Pasta z awokado, jajkiem i majonezem na kanapki
20 min
4 porcje
Pasta z awokado i jajka to idealne urozmaicenie codziennych kanapek. Można ją zrobić w kilkanaście minut, a dzięki moim wskazówkom, jej przygotowanie stanie się jeszcze prostsze. Zobacz, jak wykonać sycącą i pełną zdrowych tłuszczy pastę jajeczną z awokado!
Kaloryczność: 160 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Niskotłuszczowa.
Składniki
- Awokado - 1 sztuka
- Jajka (rozmiar L) - 3 sztuki
- Majonez (lub jogurt naturalny) - 1 łyżka
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Sól i pieprz - 1 szczypta
- Bazylia (listki) - do dekoracji
Przygotowanie
Włóż jajka do małego garnka i gotuj przez ok. 8-9 min. Jeśli chcesz, aby żółtko było delikatnie miękkie, skróć czas gotowania do 6 min. Ugotowane jajka przelej od razu zimną wodą. Gdy ostygną, obierz je ze skorupki. Następnie pokrój jajka w kostkę lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Miąższ awokado skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało, po czym zacznij rozgniatać je widelcem na kremową pastę. Do rozdrobnionego awokado dodaj pokrojone jajka, majonez, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się równomiernie rozłożyły.
Pastę z awokado i jajka najlepiej podawać na pieczywie. Do tego wystarczy dodać świeże warzywa, takie jak ogórek, pomidor czy rzodkiewka, by stworzyć kolorowe i pyszne kanapki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Joanna Kaźmierczak
Komentarze