Pasta z makrelą w sosie pomidorowym
15 min
2 porcje
Ryby są ważnym elementem zdrowego odżywiania, pozytywnie działają na nasz organizm. Dlatego ważne jest, aby przynajmniej dwa razy w tygodniu je spożywać. Pasta z makrelą w sosie pomidorowym to wyśmienity i niebanalny sposób na uwzględnienie ryby w jadłospisie!
Kaloryczność: 124 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa.
Składniki
- Makrela (w sosie pomidorowym) - 1 puszka
- Cebula (mała) - 1 sztuka
- Ogórki kiszone - 2-3 sztuki
- Papryka (czerwona) - 1/2 sztuki
- Natka pietruszki - kilka gałązek
- Ketchup - 2 łyżeczki
- Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania warzyw. Cebulę obierz, a następnie razem z papryką i ogórkiem pokrój w drobną kostkę. Pietruszkę posiekaj.
Makrele przełóż wraz z sosem do miseczki, dodaj do niej pokrojone warzywa i pietruszkę. Możesz zostawić trochę (około 1-2 łyżeczki) pietruszki na później do ozdoby. Dodaj ketchup i przyprawy, a następnie dokładnie wymieszaj.
Najlepiej jest schłodzić pastę z makreli przez około 1-2 godziny w lodówce, ale możesz także jeść ją od razu. Podawaj pastę rozsmarowaną na pieczywie lub grzankach. Możesz ozdobić kanapki resztą posiekanej pietruszki, będą wtedy bardziej kolorowe.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze