Pasta z makreli bez jajek

10 min
2 porcje
Pasta z makreli bez jajek
Foto: Yuliia Stsepeleva
Pasta z makreli bez jajek ma intensywny smak wędzonej ryby, a cebula i ogórek kiszony dodają jej wyrazistości i ostrości. Ta prosta pasta wymaga jedynie kilku składników i jest bardzo szybka w przygotowaniu. Dodatkowo jest bardzo zdrowa - zawiera wiele składników odżywczych, czyli m.in. kwasy omega-3.
Kaloryczność: 160 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Makrelę oczyść ze skóry i ości, a następnie podziel na mniejsze części. Cebulę obierz i razem z ogórkami kiszonymi pokrój na bardzo drobną kostkę albo posiekaj.
Pasta z makreli bez jajek - jak zrobić, przepis, krok 1
Makrelę wymieszaj z ogórkami, cebulą i majonezem. Jeśli chcesz całkowicie zlikwidować użycie jajek w paście, możesz zamiast majonezu użyć oliwy z oliwek albo majonezu bezjajecznego. Dopraw solą i pieprzem. Pastę możesz zmiksować na gładką masę, ale nie jest to konieczne.
Pasta z makreli bez jajek - jak zrobić, przepis, krok 2
Gotową pastę podawaj na świeżym pieczywie lub jako dip do warzyw. Pasta z makreli nadaje się również do faszerowania jajek.
Pasta z makreli bez jajek - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze