Pasta z makreli bez jajek
10 min
2 porcje
Pasta z makreli bez jajek ma intensywny smak wędzonej ryby, a cebula i ogórek kiszony dodają jej wyrazistości i ostrości. Ta prosta pasta wymaga jedynie kilku składników i jest bardzo szybka w przygotowaniu. Dodatkowo jest bardzo zdrowa - zawiera wiele składników odżywczych, czyli m.in. kwasy omega-3.
Kaloryczność: 160 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Niskotłuszczowa.
Składniki
- Makrela (wędzona) - 1 sztuka
- Cebula (mała) - 1 sztuka
- Ogórki kiszone - 1-2 sztuki
- Majonez - 1-2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Makrelę oczyść ze skóry i ości, a następnie podziel na mniejsze części. Cebulę obierz i razem z ogórkami kiszonymi pokrój na bardzo drobną kostkę albo posiekaj.
Makrelę wymieszaj z ogórkami, cebulą i majonezem. Jeśli chcesz całkowicie zlikwidować użycie jajek w paście, możesz zamiast majonezu użyć oliwy z oliwek albo majonezu bezjajecznego. Dopraw solą i pieprzem. Pastę możesz zmiksować na gładką masę, ale nie jest to konieczne.
Gotową pastę podawaj na świeżym pieczywie lub jako dip do warzyw. Pasta z makreli nadaje się również do faszerowania jajek.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze