Pasta z makreli w oleju
20 min
6 porcji
![Pasta z makreli w oleju Pasta z makreli w oleju](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11237-1600x900.jpg)
Foto: Aleksandra Maksimowska
Filety z makreli świetnie nadają się do pasty na kanapki, wystarczy dodać do niej kilka składników i gotowe! Przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na pastę z makreli w oleju – z dodatkiem kiszonego ogórka i jajek, które dodają temu smarowidłu niepowtarzalnego smaku i konsystencji.
Kaloryczność: 194 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Makrela (w oleju) - 1 puszka (170 g)
- Cebula czerwona (mała) - 1 sztuka
- Ogórki kiszone - 2-3 sztuki
- Jajka - 4 sztuki
- Szczypiorek (lub natka pietruszki) - kilka gałązek
- Majonez - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Zacznij od ugotowania jajek na twardo – ponieważ musisz poczekać, aż ostygną. Włóż je do rondelka, zalej wodą i gotuj przez 6-8 minut od momentu zagotowania. Następnie zalej jajka zimną wodą i obierz, kiedy będą już całkowicie zimne. Obrane jajka pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
![Pasta z makreli w oleju - jak zrobić, przepis, krok 1 Pasta z makreli w oleju - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11237-krok-1-800x450.jpg)
Cebulę obierz i razem z ogórkiem pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek lub natkę pietruszki posiekaj.
![Pasta z makreli w oleju - jak zrobić, przepis, krok 2 Pasta z makreli w oleju - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11237-krok-2-800x450.jpg)
Makrelę przełóż do miski wraz z olejem i rozgnieć ją widelcem. Dodaj cebulę, ogórka, jajka, szczypiorek i majonez. Zamiast majonezu można użyć jogurtu naturalnego, wtedy pasta będzie mniej kaloryczna. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
![Pasta z makreli w oleju - jak zrobić, przepis, krok 3 Pasta z makreli w oleju - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11237-krok-3-800x450.jpg)
Gotową pastę z makreli podawaj na pieczywie. Do kanapek możesz dodać ulubiony ser żółty lub warzywa (np. pomidory lub paprykę).
![Pasta z makreli w oleju - jak zrobić, przepis, krok 4 Pasta z makreli w oleju - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11237-krok-4-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze