Pasta z tuńczyka i awokado
15 min
4 porcje
![Pasta z tuńczyka i awokado Pasta z tuńczyka i awokado](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11555-1600x900.jpg)
Foto: Aleksandra Maksimowska
W jadłospisie osób dbających o linię i zdrowie powinna znaleźć się pasta z tuńczyka i awokado. Kanapki z tą pastą staną się niskokalorycznym i zdrowym śniadaniem. Awokado to źródło zdrowych tłuszczy i witaminy K, a tuńczyk szczególnie istotnych dla zdrowia kwasów omega-3.
Kaloryczność: 136 kcal w 100 g.
Składniki
- Awokado - 1 sztuka
- Tuńczyk (w sosie własnym) - 1 puszka
- Kapary - 1 łyżka
- Cebula (szalotka) - 1 sztuka
- Sól i pieprz - po szczypcie
Przygotowanie
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, wydrąż miąższ łyżką i przełóż do miski. Za pomocą widelca zgnieć awokado do uzyskania konsystencji pasty.
![Pasta z tuńczyka i awokado - jak zrobić, przepis, krok 1 Pasta z tuńczyka i awokado - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11555-krok-1-800x450.jpg)
Tuńczyka i kapary odcedź, cebulę obierz i poszatkuj w drobną kostkę.
![Pasta z tuńczyka i awokado - jak zrobić, przepis, krok 2 Pasta z tuńczyka i awokado - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11555-krok-2-800x450.jpg)
Dodaj wszystkie składniki do awokado. Przypraw pastę solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
![Pasta z tuńczyka i awokado - jak zrobić, przepis, krok 3 Pasta z tuńczyka i awokado - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11555-krok-3-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Patrycja Abramian-Tarcha](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/40/avatar/avatar_1698422550.jpg)
Przepis dodał(a):
Patrycja Abramian-Tarcha
Komentarze