Pasta z tuńczyka i awokado

15 min
4 porcje
Pasta z tuńczyka i awokado
Foto: Aleksandra Maksimowska
W jadłospisie osób dbających o linię i zdrowie powinna znaleźć się pasta z tuńczyka i awokado. Kanapki z tą pastą staną się niskokalorycznym i zdrowym śniadaniem. Awokado to źródło zdrowych tłuszczy i witaminy K, a tuńczyk szczególnie istotnych dla zdrowia kwasów omega-3.
Kaloryczność: 136 kcal w 100 g.

Składniki

  • Awokado - 1 sztuka
  • Tuńczyk (w sosie własnym) - 1 puszka
  • Kapary - 1 łyżka
  • Cebula (szalotka) - 1 sztuka
  • Sól i pieprz - po szczypcie

Przygotowanie

Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, wydrąż miąższ łyżką i przełóż do miski. Za pomocą widelca zgnieć awokado do uzyskania konsystencji pasty.
Pasta z tuńczyka i awokado - jak zrobić, przepis, krok 1
Tuńczyka i kapary odcedź, cebulę obierz i poszatkuj w drobną kostkę.
Pasta z tuńczyka i awokado - jak zrobić, przepis, krok 2
Dodaj wszystkie składniki do awokado. Przypraw pastę solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
Pasta z tuńczyka i awokado - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Patrycja Abramian-Tarcha
Komentarze