Pasta z tuńczyka i jajek
15 min
4 porcje
![Pasta z tuńczyka i jajek Pasta z tuńczyka i jajek](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/06/przepis-13796-1600x900.jpg)
Foto: Aleksandra Maksimowska
Kanapki na śniadanie czy kolację nie muszą być nudne! Wypróbuj ten przepis na pastę z tuńczyka i jajek. Często dodaje się do niej szczypiorek, ale ja używam natkę pietruszki. Pasta najlepiej smakuje schłodzona, dlatego warto ją przygotować kilka godzin wcześniej.
Kaloryczność: 166 kcal w 100 g.
Składniki
- Tuńczyk (w sosie własnym) - 1 puszka
- Jajka - 4 sztuki
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
- Majonez - 2 łyżki
- Natka pietruszki - kilka gałązek
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo: włóż je do garnka, zalej wodą i posól; gotuj około 7 minut od momentu zagotowania. Przelej zimną wodą i po ostygnięciu obierz.
![Pasta z tuńczyka i jajek - jak zrobić, przepis, krok 1 Pasta z tuńczyka i jajek - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/06/przepis-13796-krok-1-800x450.jpg)
Odlej zalewę z tuńczyka i rozgnieć go razem z jajkami widelcem. Jeśli wolisz bardziej gładką pastę, możesz je zblendować.
![Pasta z tuńczyka i jajek - jak zrobić, przepis, krok 2 Pasta z tuńczyka i jajek - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/06/przepis-13796-krok-2-800x450.jpg)
Do jajka z tuńczykiem dodaj majonez, jogurt naturalny oraz posiekaną pietruszkę. Jeśli chcesz, żeby pasta była fit, całkowicie zastąp majonez jogurtem. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
![Pasta z tuńczyka i jajek - jak zrobić, przepis, krok 3 Pasta z tuńczyka i jajek - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/06/przepis-13796-krok-3-800x450.jpg)
Pastę z tuńczyka podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami. Jeśli chcesz, możesz ją bardziej urozmaicić i dodaj jeszcze warzywa np. cebulę lub paprykę.
![Pasta z tuńczyka i jajek - jak zrobić, przepis, krok 4 Pasta z tuńczyka i jajek - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/06/przepis-13796-krok-4-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze