Pasta z tuńczyka i jajek

15 min
4 porcje
Pasta z tuńczyka i jajek
Foto: Arkadiusz Fajer, stock.adobe.com
Kanapki na śniadanie czy kolację nie muszą być nudne! Wypróbuj ten przepis na pastę z tuńczyka i jajek. Często dodaje się do niej szczypiorek, ale ja używam natkę pietruszki. Pasta najlepiej smakuje schłodzona, dlatego warto ją przygotować kilka godzin wcześniej.
Kaloryczność: 166 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Jajka ugotuj na twardo: włóż je do garnka, zalej wodą i posól; gotuj około 7 minut od momentu zagotowania. Przelej zimną wodą i po ostygnięciu obierz.
Odlej zalewę z tuńczyka i rozgnieć go razem z jajkami widelcem. Jeśli wolisz bardziej gładką pastę, możesz je zblendować.
Do jajka z tuńczykiem dodaj majonez, jogurt naturalny oraz posiekaną pietruszkę. Jeśli chcesz, żeby pasta była fit, całkowicie zastąp majonez jogurtem. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Pastę z tuńczyka podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami. Jeśli chcesz, możesz ją bardziej urozmaicić i dodaj jeszcze warzywa np. cebulę lub paprykę.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze