Placki jogurtowe z bananem

20 min
4 porcje
Placki jogurtowe z bananem
Foto: manyakotic, stock.adobe.com
Najbardziej na śniadanie lubię przygotowywać właśnie te placki jogurtowe z bananem. Są pyszne i soczyste, a do tego proste i szybkie. Wystarczy połączyć składniki w misce i usmażyć. Dobrze smakują z kremem czekoladowym lub syropem klonowym i świeżymi owocami.
Kaloryczność: 131 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Banany obierz i rozgnieć widelcem na papkę, a następnie skropl sokiem z cytryny.
Jajka roztrzep widelcem lub trzepaczką, możesz je delikatnie ubić do spienienia, ale nie jest to niezbędne. Dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Zamiast jogurtu czasami używam pudding proteinowy albo skyr i placki wychodzą równie pyszne.
Do mokrych składników dodaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i wymieszaj, aż się dobrze połączą. Na samym końcu dołóż banany.
Rozgrzej patelnię i posmaruj ją niewielką ilością oleju lub masła klarowanego. Nakładaj po 2-3 łyżki ciasta na jeden placek i smaż z obu stron do zarumienienia. Unikaj zbyt wysokiego ogniu, ponieważ z wierzchu szybko się przysmażą, a w środku będą surowe.
Placki podawaj od razu po przygotowaniu z ulubionymi słodkimi dodatkami. Możesz je też jeść na zimno jako drugie śniadanie w szkole czy pracy.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze