Polędwiczki w sosie pieczarkowym
50 min
4 porcje
Polędwiczka to jedna z moich ulubionych części wieprzowiny – jest delikatna i nie ma dużo tłuszczu. Do tego jest dobrym źródłem białka, magnezu i niektórych witamin B, np. B1. Dobrym pomysłem na uroczysty (i nie tylko!) obiad jest podanie polędwiczki w sosie pieczarkowym.
Kaloryczność: 195 kcal w 100 g.
Składniki
Na polędwicę wieprzową
- Polędwica wieprzowa - 1/2 kg
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- Sól - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
- Olej - 4 łyżki
Na sos pieczarkowy
- Pieczarki - 500 g
- Cebula - 150 g
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Natka pietruszki - 1/2 pęczka
- Śmietana (30%) - 150 ml
- Mąka pszenna - 1 łyżka
- Woda - 300 ml
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Polędwiczkę wieprzową pokrój na równe plastry o grubości około 1-1,5 cm. W miseczce wymieszaj majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany i dwie łyżki oleju. Każdy kawałek mięsa natrzyj przyprawami, włóż do miski lub głębokiego talerza i przykryj. Odstaw na 20-30 minut w temperaturze pokojowej lub na kilka godzin (wtedy włóż mięso do lodówki i wyciągnij na około 30 minut przed smażeniem, aby nabrało temperatury pokojowej).
Przygotuj warzywa. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w plastry. Pietruszkę posiekaj.
Rozgrzej patelnię z pozostałym olejem i przełóż na nią polędwiczki, ale nie myj miski z pozostałości przypraw – przyda się później. Podsmaż mięso z obu stron, aż się zarumieni. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj czosnek oraz pieczarki. Smaż do momentu zarumienienia się pieczarek.
Zagotuj wodę i zalej nią miskę, w której wcześniej leżało mięso wraz z przyprawami – dzięki temu wykorzystasz wszystkie przyprawy. Podlej mięso wraz z warzywami tą wodą i duś pod przykryciem 25-30 minut (aż polędwiczki staną się miękkie).
Śmietanę wymieszaj z mąką pszenną, żeby nie było grudek. Dodaj do tego trochę wywaru z duszenia mięsa i pieczarek, a następnie całość wlej do mięsa, cały czas mieszając. Gotuj przez chwilę, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Wsyp natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem.
Polędwiczki w sosie pieczarkowym podawaj z ulubionymi dodatkami, np. puree ziemniaczanym lub kluskami śląskimi i bukietem surówek. Do sosu pieczarkowego pasują buraczki zasmażane, czy surówka z marchewki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze