Prawdziwa zupa Pho z kurczakiem i makaronem ryżowym
2 godz.
6 porcji
Przysmakiem kuchni wietnamskiej jest zupa pho. W tym przepisie przygotowuje ją na mięsie z kurczaka, ale można ją też przyrządzić na wołowinie. Bulion należy gotować minimum około półtorej godziny, ale moim im dłużej jest gotowany, tym lepiej smakuje.
Kaloryczność: 242 kcal w 100 g.
Składniki
- Kurczak (np. udka, pałeczki, skrzydełka) - 1 kg
- Makaron ryżowy - 250 g
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 3-4 ząbki
- Imbir - 20 g
- Goździki - 3-4 sztuki
- Cynamon (laska) - 1 kawałek
- Chili - 1 mała sztuka
- Ziele angielskie - 2-3 ziarenka
- Sos rybny - 2 łyżeczki
- Anyż - 1-2 gwiazdki
- Cukier - 1 łyżeczka
- Kolendra (świeża) - kilka gałązek
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Kurczaka umyj, a następnie włóż do garnka, zalej zimną wodą (ok. 3 litry) i wstaw na średni ogień. Dodaj cynamon, ziele angielskie, goździki, anyż, czosnek, sos rybny i cukier oraz doprowadź do wrzenia.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: papryczkę chili pokrój w talarki, a cebulę i imbir opal palnikiem gazowym, aż skórka mocno się przyrumieni, możesz ją nawet delikatnie zwęglić. Dodaj je do gotującego się wywaru i gotuj na małym ogniu przez około półtorej godziny.
Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Świeżą kolendrę posiekaj i odstaw na bok.
Wyciągnij kurczaka z bulionu, obierz z kości i porozrywaj na mniejsze części. Wrzuć z powrotem do zupy, aby się ogrzał.
Makaron nałóż do talerzy, zalej gorącym bulionem z kawałkami kurczaka i posyp świeżą kolendrą. Zupę pho możesz podać dodatkowo z ostrym sosem chili np. sriracha i ćwiartką limonki lub cytryny.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze