Zupa krem z białych warzyw

30 min
4 porcje
Zupa krem z białych warzyw
Foto: A_Lein, stock.adobe.com
Ciekawym pomysłem na zupę będzie krem z białych warzyw. Potrawa ta sprawdzi się świetnie zarówno na co dzień, jak i na uroczysty obiad. W tym przepisie do zabielenia używam serka topionego, ale możesz go zastąpić śmietaną. Do zupy smakują chipsy z selera albo pietruszki.
Kaloryczność: 64 kcal w 100 g.
Dieta: Niskokaloryczna.

Składniki

  • Kalafior - 500 g
  • Por (biała część) - 200 g
  • Seler (korzeń) - 200 g
  • Korzeń pietruszki - 1-2 sztuki
  • Ziemniaki - 3-4 sztuki
  • Cebula - 1 sztuka
  • Serek topiony (śmietankowy lub ziołowy) - 200 g
  • Masło klarowane - 2 łyżki
  • Bulion (warzywny) - 3 szklanki
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Warzywa umyj i obierz. Kalafior podziel na małe różyczki, por pokrój w paski, a cebulę, seler, pietruszkę i ziemniaki w kostkę.
W garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj pozostałe warzywa, podsmaż przez około 3-4 minuty, a następnie zalej 3 szklankami gorącego bulionu lub wody. Gotuj pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
Do zupy dodaj gałkę muszkatołową i serek topiony oraz sól i pieprz. Gotuj przez chwilę, aby serek się rozpuścił.
Zupę zmiksuj na gładki krem. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Możesz także posypać ją posiekaną natką pietruszki albo szczypiorkiem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze