Zupa z pulpecikami z mięsa mielonego
35 min
4 porcje
![Zupa z pulpecikami z mięsa mielonego Zupa z pulpecikami z mięsa mielonego](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11987-1600x900.jpg)
Foto: Aleksandra Maksimowska
Szukacie dania sycącego i rozgrzewającego na chłodne zimowe dni? Świetnie się składa, gdyż mam dla Was przepis na nieziemską zupę z pulpecikami z mięsa mielonego. Jest pyszna, nieco pikantna, ale świetnie rozgrzewa i nie da się obok niej przejść obojętnie!
Kaloryczność: 170 kcal w 100 g.
Składniki
Na zupę
- Ziemniaki - 300 g
- Marchewka - 200 g
- Cebula - 1 sztuka
- Pomidory (obrane) - 250 g
- Bulion (wołowy) - do smaku
- Chili (suszone) - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
- Kolendra (świeża) - do smaku
- Olej - do smażenia
Na pulpeciki
- Mięso mielone (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) - 500 g
- Cebula - 2 sztuki
- Bułka tarta - 2-3 łyżeczki
- Jajka - 1 sztuka
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Pokrój cebulę w piórka, a ziemniaki i marchew w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, a następnie kolejno marchew i ziemniaki.
![Zupa z pulpecikami z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 1 Zupa z pulpecikami z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11987-krok-1-800x450.jpg)
W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Pokrój w drobną kosteczkę cebulę i wymieszaj wraz z mięsem mielonym, jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami. Uformuj pulpeciki i smaż je na mocno rozgrzanej patelni, aby były przyrumienione z każdej strony.
![Zupa z pulpecikami z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 2 Zupa z pulpecikami z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11987-krok-2-800x450.jpg)
Zmiksuj pomidory na pulpę, przełóż do wysokiego garnka, a następnie dodaj bulion i podsmażone warzywa. Dopraw solą, pieprzem oraz chili i dodaj wcześniej przygotowane pulpety, całość gotuj pod przykryciem około 20 minut.
![Zupa z pulpecikami z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 3 Zupa z pulpecikami z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11987-krok-3-800x450.jpg)
Podawaj ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Tak przygotowaną zupę możesz przechowywać przez 3-4 dni w lodówce.
![Zupa z pulpecikami z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 4 Zupa z pulpecikami z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11987-krok-4-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Justyna Wesołowska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/34/avatar/avatar_1698332560.jpg)
Przepis dodał(a):
Justyna Wesołowska
Komentarze