Zupa fasolowa z puszki
45 min
8 porcji
Zupa fasolowa to idealna opcja na rozgrzewający jesienny posiłek. Przygotowuje się ją w ekspresowym tempie, ponieważ dzięki użyciu fasoli w puszcze nie trzeba kilka godzin namaczać ziaren. W swoim przepisie używam bulionu warzywnego, ale równie dobrze można użyć mięsnego.
Kaloryczność: 72 kcal w 100 g.
Składniki
- Fasola biała (w puszcze) - 2 puszki
- Marchewka - 2 sztuki
- Korzeń pietruszki - 1 sztuka
- Cebula - 1 sztuka
- Ziemniaki - 3-4 sztuki
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Bulion (warzywny) - 2 litry
- Masło klarowane - 2 łyżki
- Ziele angielskie - 3-4 ziarenka
- Liść laurowy - 2 listki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Marchew i pietruszkę pokrój w talarki, ziemniaki w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę, a czosnek wyciśnij.
W głębokim garnku podgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj pozostałe warzywa i smaż jeszcze 3-4 minuty.
Podgrzej bulion i wlej go do podsmażonych warzyw, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj całość, aż wszystkie warzywa zmiękną (około 20 minut).
Odcedź fasolę i dokładnie ją opłucz, aby pozbyć się metalicznego posmaku. Dodaj fasolę do zupy i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut.
Zupę fasolową podawaj na ciepło, najlepiej od razu po przygotowaniu. Możesz każdy talerz z zupą posypać ulubioną zieleniną (na przykład pietruszką czy koperkiem) lub podać do niej pieczywo, aby była bardziej sycąca.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze