Zupa fasolowa z puszki

45 min
8 porcji
Zupa fasolowa z puszki
Foto: Yuliia Stsepeleva
Zupa fasolowa to idealna opcja na rozgrzewający jesienny posiłek. Przygotowuje się ją w ekspresowym tempie, ponieważ dzięki użyciu fasoli w puszcze nie trzeba kilka godzin namaczać ziaren. W swoim przepisie używam bulionu warzywnego, ale równie dobrze można użyć mięsnego.
Kaloryczność: 72 kcal w 100 g.

Składniki

  • Fasola biała (w puszcze) - 2 puszki
  • Marchewka - 2 sztuki
  • Korzeń pietruszki - 1 sztuka
  • Cebula - 1 sztuka
  • Ziemniaki - 3-4 sztuki
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Bulion (warzywny) - 2 litry
  • Masło klarowane - 2 łyżki
  • Ziele angielskie - 3-4 ziarenka
  • Liść laurowy - 2 listki
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Marchew i pietruszkę pokrój w talarki, ziemniaki w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę, a czosnek wyciśnij.
Zupa fasolowa z puszki - jak zrobić, przepis, krok 1
W głębokim garnku podgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj pozostałe warzywa i smaż jeszcze 3-4 minuty.
Zupa fasolowa z puszki - jak zrobić, przepis, krok 2
Podgrzej bulion i wlej go do podsmażonych warzyw, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj całość, aż wszystkie warzywa zmiękną (około 20 minut).
Zupa fasolowa z puszki - jak zrobić, przepis, krok 3
Odcedź fasolę i dokładnie ją opłucz, aby pozbyć się metalicznego posmaku. Dodaj fasolę do zupy i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut.
Zupa fasolowa z puszki - jak zrobić, przepis, krok 4
Zupę fasolową podawaj na ciepło, najlepiej od razu po przygotowaniu. Możesz każdy talerz z zupą posypać ulubioną zieleniną (na przykład pietruszką czy koperkiem) lub podać do niej pieczywo, aby była bardziej sycąca.
Zupa fasolowa z puszki - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze