Proste ciasto czekoladowe
1 godz.
8 porcji
![Proste ciasto czekoladowe Proste ciasto czekoladowe](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11567-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Puszyste czekoladowe ciasto to mój idealny deser na każdą porę roku. Zajadają się nim wszyscy miłośnicy czekolady i innych słodkości. Nie trzeba posiadać dużych zdolności cukierniczych, aby je przygotować. Zapraszam na ten prosty przepis!
Kaloryczność: 375 kcal w 100 g.
Składniki
Na ciasto czekoladowe
- Mąka pszenna - 1,5 szklanki
- Masło - 200 g
- Mleko - 200-250 ml
- Jajka - 3 sztuki
- Cukier - 3/4 szklanki
- Kakao (gorzkie) - 50 g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Na polewę czekoladową
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do rondelka włóż masło, kakao i mleko. Podgrzej całość na małym ogniu, aż do roztopienia się masła i połączenia wszystkich składników. Co jakiś czas mieszaj i uważaj, żeby się nie przypaliło. Nie zagotowuj! Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
![Proste ciasto czekoladowe - jak zrobić, przepis, krok 1 Proste ciasto czekoladowe - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11567-krok-1-800x450.jpg)
Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiej i dokładnie wymieszaj.
![Proste ciasto czekoladowe - jak zrobić, przepis, krok 2 Proste ciasto czekoladowe - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11567-krok-2-800x450.jpg)
W wysokiej misce ubij jajka z cukrem na najwyższych obrotach miksera – masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch, a cukier całkowicie rozpuścić. Zmniejsz obroty miksera, w kilku porcjach dodaj ostudzoną masę czekoladową i zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.
![Proste ciasto czekoladowe - jak zrobić, przepis, krok 3 Proste ciasto czekoladowe - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11567-krok-3-800x450.jpg)
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą, albo wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do blaszki, włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 35-40 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone, wbij w nie patyczek – jeśli ciasto będzie już gotowe, patyczek po wyciągnięciu będzie suchy.
![Proste ciasto czekoladowe - jak zrobić, przepis, krok 4 Proste ciasto czekoladowe - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11567-krok-4-800x450.jpg)
Przygotuj polewę czekoladową: do rondelka lub miseczki wlej śmietankę 30% i włóż połamaną na kostki czekoladę. Podgrzej całość, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Aby uniknąć przypalenia polewy, możesz podgrzać ją w kąpieli wodnej albo mikrofalówce. Polewę odstaw na chwilę, aby trochę przestygła i zgęstniała.
![Proste ciasto czekoladowe - jak zrobić, przepis, krok 5 Proste ciasto czekoladowe - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11567-krok-5-800x450.jpg)
Przestudzone ciasto polej polewą czekoladową. Przed pokrojeniem i podaniem ciasta poczekaj, aż polewa zastygnie.
![Proste ciasto czekoladowe - jak zrobić, przepis, krok 6 Proste ciasto czekoladowe - jak zrobić, przepis, krok 6](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11567-krok-6-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze