Proste ciasto czekoladowe

1 godz.
8 porcji
Proste ciasto czekoladowe
Foto: Yuliia Stsepeleva
Puszyste czekoladowe ciasto to mój idealny deser na każdą porę roku. Zajadają się nim wszyscy miłośnicy czekolady i innych słodkości. Nie trzeba posiadać dużych zdolności cukierniczych, aby je przygotować. Zapraszam na ten prosty przepis!
Kaloryczność: 375 kcal w 100 g.

Składniki

Na ciasto czekoladowe
Na polewę czekoladową

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do rondelka włóż masło, kakao i mleko. Podgrzej całość na małym ogniu, aż do roztopienia się masła i połączenia wszystkich składników. Co jakiś czas mieszaj i uważaj, żeby się nie przypaliło. Nie zagotowuj! Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Proste ciasto czekoladowe - jak zrobić, przepis, krok 1
Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiej i dokładnie wymieszaj.
Proste ciasto czekoladowe - jak zrobić, przepis, krok 2
W wysokiej misce ubij jajka z cukrem na najwyższych obrotach miksera – masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch, a cukier całkowicie rozpuścić. Zmniejsz obroty miksera, w kilku porcjach dodaj ostudzoną masę czekoladową i zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.
Proste ciasto czekoladowe - jak zrobić, przepis, krok 3
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą, albo wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do blaszki, włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 35-40 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone, wbij w nie patyczek – jeśli ciasto będzie już gotowe, patyczek po wyciągnięciu będzie suchy.
Proste ciasto czekoladowe - jak zrobić, przepis, krok 4
Przygotuj polewę czekoladową: do rondelka lub miseczki wlej śmietankę 30% i włóż połamaną na kostki czekoladę. Podgrzej całość, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Aby uniknąć przypalenia polewy, możesz podgrzać ją w kąpieli wodnej albo mikrofalówce. Polewę odstaw na chwilę, aby trochę przestygła i zgęstniała.
Proste ciasto czekoladowe - jak zrobić, przepis, krok 5
Przestudzone ciasto polej polewą czekoladową. Przed pokrojeniem i podaniem ciasta poczekaj, aż polewa zastygnie.
Proste ciasto czekoladowe - jak zrobić, przepis, krok 6
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze