Pulpety w sosie pomidorowym bez smażenia

45 min
4 porcje
Pulpety w sosie pomidorowym bez smażenia
Foto: Yuliia Stsepeleva
Pulpeciki w sosie pomidorowym posmakują każdemu miłośnikowi mięsa i pomidorów. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na lekkostrawną i mniej kaloryczną wersję pulpetów w sosie pomidorowym – bez smażenia. Jest to doskonały pomysł na szybki i zdrowy posiłek!
Kaloryczność: 95 kcal w 100 g.

Składniki

Na pulpety
  • Mięso mielone - 500 g
  • Cebula - 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek - 1-2 łyżki
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Jajka - 1 sztuka
  • Bułka tarta - 2-3 łyżki
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra (może być też chili lub pieprz cayenne) - 1/2 łyżeczki
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz - do smaku
Na sos pomidorowy

Przygotowanie

Obierz czosnek i cebulę. Cebulę posiekaj, zeszklij na 1-2 łyżkach oliwy z oliwek i odstaw na chwilę do ostygnięcia. W misce dokładnie wymieszaj mięso mielone, jajko, cebulę, wyciśnięty czosnek, bułkę tartą i przyprawy.
Pulpety w sosie pomidorowym bez smażenia - jak zrobić, przepis, krok 1
Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego, jednak mi najlepiej smakują pulpety z wołowiny. Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpeciki.
Pulpety w sosie pomidorowym bez smażenia - jak zrobić, przepis, krok 2
Bulion doprowadź do wrzenia w garnku, dodaj do niego koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i jeszcze raz zagotuj. Uformowane pulpety włóż do garnka z bulionem. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie ściągnij pokrywkę i gotuj jeszcze przez chwilę, aby część sosu wyparowała.
Pulpety w sosie pomidorowym bez smażenia - jak zrobić, przepis, krok 3
Pulpety w sosie pomidorowym świetnie pasują do makaronu, ale możesz je równie podać do ziemniaków czy kasz. Pulpety na talerzu można udekorować zieleniną, czyli na przykład posiekaną natką pietruszki lub bazylią.
Pulpety w sosie pomidorowym bez smażenia - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze