Pulpety w sosie pomidorowym jak u babci
35 min
4 porcje
Idealnym daniem, które sprawi, że poczujemy się jak u babci to pulpety w sosie pomidorowym. To smaczne i sycące danie uwielbiają wszyscy – czy to dzieci, czy dorośli. Pulpety są soczyste i mięciutkie, a sos pomidorowy dodaje im charakteru i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa!
Kaloryczność: 145 kcal w 100 g.
Składniki
- Mięso mielone (wieprzowo-wołowe) - 500 g
- Pomidory z puszki - 1 puszka
- Cebula (mała) - 1 sztuka
- Oliwa z oliwek (lub olej) - 4 łyżki
- Koncentrat pomidorowy - 3-4 łyżki
- Woda - 1/2 szklanki
- Czosnek - 1-2 ząbki
- Bułka tarta - 1/2 szklanki
- Mąka pszenna - 2 łyżki
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Przygotuj czosnek i cebulę: czosnek obierz i posiekaj lub wyciśnij, cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż cebulę do momentu zarumienienia na rozgrzanej patelni z połową oliwy z oliwek i odstaw ją do ostygnięcia.
Mięso mielone wymieszaj dokładnie z bułką tartą, wyciśniętym czosnkiem, podsmażoną cebulą i przyprawami. Następnie uformuj z masy mięsnej niewielkie kuleczki i obtocz je w mące.
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę z oliwek. Kiedy oliwa będzie już rozgrzana, ułóż na niej pulpeciki. Smaż je z obu stron przez kilka minut, aż do momentu zarumienienia.
Dodaj pomidory w puszce i wodę. Gotuj przez około 10 minut pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze przez około 15 minut, ciągle mieszając. Jeśli będzie taka potrzeba, dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
Pulpety są uniwersalne i nadają się do wszystkiego. Możesz je podać z makaronem, ziemniakami, ryżem lub kaszą. Dodaj do tego ulubioną surówkę i z pewnością pulpety w sosie pomidorowym będą tak pyszne jak u babci!
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze