Pulpety z indyka z ryżem

35 min
4 porcje
Pulpety z indyka z ryżem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Dodatek ryżu do pulpetów z indyka, to ciekawy pomysł na zastąpienie bułki i odmienienie trochę tego tradycyjnego dania. Mięso z indyka jest soczyste i delikatne, a przy tym lekkostrawne. Pulpety z indyka z ryżem to danie, które zachwyci każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie.
Kaloryczność: 115 kcal w 100 g.

Składniki

  • Mięso mielone (z indyka) - 50 dag
  • Ryż (ugotowany) - 1 woreczek
  • Cebula (mała) - 2 sztuki
  • Jajka - 1 sztuka
  • Bułka tarta - 1/2 szklanki
  • Czosnek - 1-2 ząbki
  • Olej roślinny - 50 ml
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Na małą patelnię wlej niewielką ilość oleju lub oliwy z oliwek (1-2 łyżki), a następnie go rozgrzej przez około 1 minutę. Dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż, aż cebula nabierze złocistego koloru.
Pulpety z indyka z ryżem - jak zrobić, przepis, krok 1
Do miski włóż mięso mielone, ugotowany ryż, połowę podsmażonej cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbij jajko oraz dopraw solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszaj tak, aby wszystkie składniki się połączyły.
Pulpety z indyka z ryżem - jak zrobić, przepis, krok 2
Uformuj z masy mięsnej małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli wolisz, możesz zrobić je trochę większe, ale ja lubię, kiedy są takie «na raz». Wysyp bułkę tartą na płytki talerz i obtocz w niej pulpety.
Pulpety z indyka z ryżem - jak zrobić, przepis, krok 3
Na dużej patelni podgrzej pozostały olej lub oliwę z oliwek. Pulpety poukładaj na patelni i obsmaż przez kilka minut z jednej i z drugiej strony, aż uzyskają złocisty kolor. Do podsmażonych pulpetów dodaj pozostałą cebulę i całość zalej szklanką gorącej wody. Możesz również użyć bulionu.
Pulpety z indyka z ryżem - jak zrobić, przepis, krok 4
Przykryj patelnię i duś całość przez około 15-20 minut na małym ogniu. Jeśli sos własny będzie za rzadki, możesz pod koniec odkryć patelnię i gotować przez 2-3 minuty, aż część wody wyparuje.
Pulpety z indyka z ryżem - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze