Pulpety z indyka z ryżem
35 min
4 porcje
![Pulpety z indyka z ryżem Pulpety z indyka z ryżem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10465-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Dodatek ryżu do pulpetów z indyka, to ciekawy pomysł na zastąpienie bułki i odmienienie trochę tego tradycyjnego dania. Mięso z indyka jest soczyste i delikatne, a przy tym lekkostrawne. Pulpety z indyka z ryżem to danie, które zachwyci każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie.
Kaloryczność: 115 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskokaloryczna, Niskotłuszczowa.
Składniki
- Mięso mielone (z indyka) - 50 dag
- Ryż (ugotowany) - 1 woreczek
- Cebula (mała) - 2 sztuki
- Jajka - 1 sztuka
- Bułka tarta - 1/2 szklanki
- Czosnek - 1-2 ząbki
- Olej roślinny - 50 ml
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Na małą patelnię wlej niewielką ilość oleju lub oliwy z oliwek (1-2 łyżki), a następnie go rozgrzej przez około 1 minutę. Dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż, aż cebula nabierze złocistego koloru.
![Pulpety z indyka z ryżem - jak zrobić, przepis, krok 1 Pulpety z indyka z ryżem - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10465-krok-1-800x450.jpg)
Do miski włóż mięso mielone, ugotowany ryż, połowę podsmażonej cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbij jajko oraz dopraw solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszaj tak, aby wszystkie składniki się połączyły.
![Pulpety z indyka z ryżem - jak zrobić, przepis, krok 2 Pulpety z indyka z ryżem - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10465-krok-2-800x450.jpg)
Uformuj z masy mięsnej małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli wolisz, możesz zrobić je trochę większe, ale ja lubię, kiedy są takie «na raz». Wysyp bułkę tartą na płytki talerz i obtocz w niej pulpety.
![Pulpety z indyka z ryżem - jak zrobić, przepis, krok 3 Pulpety z indyka z ryżem - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10465-krok-3-800x450.jpg)
Na dużej patelni podgrzej pozostały olej lub oliwę z oliwek. Pulpety poukładaj na patelni i obsmaż przez kilka minut z jednej i z drugiej strony, aż uzyskają złocisty kolor. Do podsmażonych pulpetów dodaj pozostałą cebulę i całość zalej szklanką gorącej wody. Możesz również użyć bulionu.
![Pulpety z indyka z ryżem - jak zrobić, przepis, krok 4 Pulpety z indyka z ryżem - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10465-krok-4-800x450.jpg)
Przykryj patelnię i duś całość przez około 15-20 minut na małym ogniu. Jeśli sos własny będzie za rzadki, możesz pod koniec odkryć patelnię i gotować przez 2-3 minuty, aż część wody wyparuje.
![Pulpety z indyka z ryżem - jak zrobić, przepis, krok 5 Pulpety z indyka z ryżem - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10465-krok-5-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze