Pulpety wołowe w sosie pomidorowym
50 min
6 porcji
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym to jedno z tych dań, które smakuje każdemu. Jest również idealnym rozwiązaniem na szybki obiad. Sposobów na ich przygotowanie jest wiele – począwszy od kombinacji przypraw, kończąc na dodatkach. Podzielę się dziś przepisem, który podbije wasze serca!
Kaloryczność: 190 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa.
Składniki
Na pulpety
- Mięso mielone (wołowe) - 500 g
- Jajka - 2 sztuki
- Cebula (mała) - 2 sztuki
- Bułka tarta - 4-5 łyżek
- Sól - 2 łyżeczki
- Pieprz czarny (świeżo mielony) - 2 łyżeczki
- Papryka słodka (mielona) - 2 łyżeczki
- Papryka ostra (mielona) - 1 łyżeczka
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Kolendra (suszona) - 1/2 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa - szczypta
- Natka pietruszki - do smaku
- Olej - do smażenia
Na sos pomidorowy
- Przecier pomidorowy - 350 g
- Woda - 50 g
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Do miski włóż mięso, dodaj wszystkie przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i całe jajka. Mieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej masy i w międzyczasie dodaj pokrojoną drobno cebulę.
Uformuj pulpety według własnego uznania. Pamiętaj jednak, aby były tej samej wielkości! Smaż na mocno rozgrzanej patelni, starając się je przyrumienić z każdej strony.
W osobnym garnku przygotuj sos (dodaj przecier, wodę, przyprawy i doprowadź do wrzenia), a usmażone pulpety przekładaj do sosu.
Pulpety w sosie powinny gotować się na małym ogniu około 20 minut pod przykryciem. Możesz podawać je z ziemniakami, ryżem lub świeżym chlebem.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze