Pulpety z warzywami w sosie pomidorowym
1 godz.
6 porcji
Bardzo delikatne i smaczne pulpety z warzywami w sosie pomidorowym to przepyszne drugie danie mięsne, które zachwyci każdego. Bogaty i smaczny sos z cukinii, bakłażanów i pomidorków sprawia, że soczyste i miękkie pulpety rozpływają się w ustach. Są idealne nie tylko na obiad, świetnie komponują się na kolację z dodatkiem świeżego chleba!
Kaloryczność: 104 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskotłuszczowa.
Składniki
- Mięso mielone (wieprzowe) - 500 g
- Jajka - 2 sztuki
- Cebula - 2 sztuki
- Pomidory z puszki - 1 puszka
- Cukinia - 1 sztuka
- Bakłażan - 1 sztuka
- Bułka tarta - 4-5 łyżek
- Papryka słodka (mielona) - 2 łyżeczki
- Papryka ostra (mielona) - 2 łyżeczki
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Tymianek - 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- Sól i pieprz - do smaku
- Natka pietruszki - do smaku
- Olej roślinny - do smażenia
Przygotowanie
W misce łączymy mięso z całymi jajkami, przyprawami, natką pietruszki, bułką tartą i wcześniej podsmażoną cebulą. Masa powinna być kleista, wówczas pulpety powstaną z łatwością.
Przygotuj pulpety według uznania, ale upewnij się, że są one podobnej wielkości, aby równomiernie się smażyły. Smaż pulpety na gorącej patelni, aż zyskają ciemnobrązową skórkę.
Pokrój cukinię i bakłażana w kostkę i podsmaż na oleju, a następnie przełóż do garnka, dodaj pomidory z puszki i dopraw do smaku solą, pieprzem i dowolnymi ziołami.
Gotuj pulpety w sosie przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie. Jeśli sos odparuje, możesz dodać odrobinę wody. Gotowe danie podawaj z makaronem, brązowym ryżem lub kluseczkami gnocchi.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze