Puszyste racuchy na maślance z cynamonem
30 min
4 porcje
Wiecie, co łączy racuchy z amerykańskimi pancakes? Tak naprawdę to wszystko! Oba rodzaje placków można przygotować na maślance i praktycznie nie różnią się składnikami. Dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na słodkie racuchy na maślance z ekstraktem waniliowym i cynamonem.
Kaloryczność: 158 kcal w 100 g.
Składniki
- Mąka pszenna - 350 g
- Maślanka - 1/2 litra
- Jajka - 2 sztuki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Cukier puder - 20-30 g
- Ekstrakt waniliowy - 1-2 łyżeczki
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
- Masło - 30 g
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki na racuchy powinny mieć temperaturę pokojową. Masło roztop w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
Jajka rozbij z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, a następnie dodaj do nich maślankę i masło oraz dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp przesianą mąkę oraz cynamon i wyrób masę przy pomocy łyżki. Ciasto powinno konsystencją przypominać gęstą śmietanę.
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju, wylewaj po chochelce ciasta na jednego placuszka i smaż z obu stron na złocisty kolor. Nie smaż na zbyt dużym ogniu, bo placki się przyrumienią z zewnątrz, ale będą surowe w środku. Pierwszego placka możesz spróbować i w razie konieczności dostosować temperaturę albo czas smażenia.
Gotowe racuchy możesz włożyć na chwilę do nagrzanego piekarnika, aby nie ostygły przed podaniem. Tylko nie trzymaj ich zbyt długo, żeby się nie wysuszyły. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami, na przykład z konfiturą, posypane cukrem pudrem, polane syropami owocowymi lub czekoladą.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze