Puszyste racuchy na maślance z cynamonem

30 min
4 porcje
Puszyste racuchy na maślance z cynamonem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Wiecie, co łączy racuchy z amerykańskimi pancakes? Tak naprawdę to wszystko! Oba rodzaje placków można przygotować na maślance i praktycznie nie różnią się składnikami. Dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na słodkie racuchy na maślance z ekstraktem waniliowym i cynamonem.
Kaloryczność: 158 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Wszystkie składniki na racuchy powinny mieć temperaturę pokojową. Masło roztop w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
Puszyste racuchy na maślance z cynamonem - jak zrobić, przepis, krok 1
Jajka rozbij z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, a następnie dodaj do nich maślankę i masło oraz dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp przesianą mąkę oraz cynamon i wyrób masę przy pomocy łyżki. Ciasto powinno konsystencją przypominać gęstą śmietanę.
Puszyste racuchy na maślance z cynamonem - jak zrobić, przepis, krok 2
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju, wylewaj po chochelce ciasta na jednego placuszka i smaż z obu stron na złocisty kolor. Nie smaż na zbyt dużym ogniu, bo placki się przyrumienią z zewnątrz, ale będą surowe w środku. Pierwszego placka możesz spróbować i w razie konieczności dostosować temperaturę albo czas smażenia.
Puszyste racuchy na maślance z cynamonem - jak zrobić, przepis, krok 3
Gotowe racuchy możesz włożyć na chwilę do nagrzanego piekarnika, aby nie ostygły przed podaniem. Tylko nie trzymaj ich zbyt długo, żeby się nie wysuszyły. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami, na przykład z konfiturą, posypane cukrem pudrem, polane syropami owocowymi lub czekoladą.
Puszyste racuchy na maślance z cynamonem - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze