Pyszne wytrawne gofry z cukinii
40 min
        4 porcje
    
        ✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
    
        Gofry w wersji wytrawnej? Tak, to jest możliwe! W tym przepisie pokażę Wam jak zrobić wafle z cukinii. Wychodzą tak samo chrupiące i pyszne jak tradycyjne, ale są o wiele zdrowsze. Świetnie sprawdzą się jako śniadanie, kolacja czy przekąska między posiłkami.
  
            
            Kaloryczność: 104 kcal w 100 g.
        
                
                
            Dieta: 
                            Wegetariańska.                    
            Składniki
- Cukinia (młoda) - 300 g
 - Mleko - 250 ml
 - Mąka pszenna - 150 g
 - Jajka - 2 sztuki
 - Natka pietruszki - 1/2 pęczka
 - Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
 - Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
 - Sól i pieprz - do smaku
 - Oliwa z oliwek (do posmarowania gofrownicy) - odrobina
 
Przygotowanie
                    Cukinie umyj i obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na małych oczkach tarki lub zmiksuj. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia.                
                                    
                        
                    W misce umieść cukinie, mleko, mąkę z proszkiem, jajka i posiekaną pietruszkę. Dodaj czosnek granulowany, sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszaj.                
                                    
                        
                    Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją niewielką ilością oliwy z oliwek. Nalewaj po porcji ciasta (jej wielkość będzie zależała od rozmiarów gofrownicy) i piecz, aż placki będą z obu stron zarumienione.                
                                    
                        
                    Gofry po upieczeniu studź na kratce, aby zachowały chrupkość. Możesz je podawać samodzielnie czy jako pieczywo. Inną opcją jest przygotowanie do nich sosu, np. czosnkowego lub miodowo-musztardowego.                
                                    
                        
            
            Masz w ulubionych
        
        
            
            Dodaj do ulubionych
        
                        / 5 ()
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!