Rolada serowa z pieczarkami i szynką
1 godz. 10 min
4 porcje
Dzisiaj mam dla Was przepis na mocno serową roladę z pieczarkami. W tej wersji przygotowuję ją z dodatkiem szynki, ale możesz też dodać mięso mielone lub pierś z kurczaka. Do spodu nada się każdy ser żółty, ale najlepiej sprawdzi się gouda, cheddar lub edamski.
Kaloryczność: 255 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
Na ciasto serowe
Na farsz
- Szynka - 150 g
- Pieczarki - 250 g
- Cebula - 1 sztuka
- Masło klarowane - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania ciasta serowego. W misce dokładnie wymieszaj jajka, tarty na grubych oczkach ser i majonez oraz dopraw solą i pieprzem.
Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na to masę serową i rozsmaruj równomiernie na całości. Włóż do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz przez 20 minut.
W międzyczasie przygotuj farsz pieczarkowy. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki lub zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Rozgrzej patelnię z masłem klarowanym, zeszklij na nim cebulę, dodaj pieczarki i smaż, aż się zarumienią. Na sam koniec dopraw solą i pierzem.
Na upieczony spód serowy wyłóż plasterki szynki, a na to podsmażone pieczarki. Zawiń i wstaw roladę do piekarnika na 180 stopni na około 40 minut.
Gotową roladę serową możesz podać na ciepło lub zimno. Dobrze sprawdzi się w roli dania obiadowego, z dodatkiem puree ziemniaczanego i surówki, lub też jako przystawka.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze