Rolada serowa z pieczarkami i szynką

1 godz. 10 min
4 porcje
Rolada serowa z pieczarkami i szynką
Foto: Yuliia Stsepeleva
Dzisiaj mam dla Was przepis na mocno serową roladę z pieczarkami. W tej wersji przygotowuję ją z dodatkiem szynki, ale możesz też dodać mięso mielone lub pierś z kurczaka. Do spodu nada się każdy ser żółty, ale najlepiej sprawdzi się gouda, cheddar lub edamski.
Kaloryczność: 255 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

Na ciasto serowe
Na farsz
  • Szynka - 150 g
  • Pieczarki - 250 g
  • Cebula - 1 sztuka
  • Masło klarowane - 2 łyżki
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania ciasta serowego. W misce dokładnie wymieszaj jajka, tarty na grubych oczkach ser i majonez oraz dopraw solą i pieprzem.
Rolada serowa z pieczarkami i szynką - jak zrobić, przepis, krok 1
Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na to masę serową i rozsmaruj równomiernie na całości. Włóż do nagrzanego do 180 C piekarnika i piecz przez 20 minut.
Rolada serowa z pieczarkami i szynką - jak zrobić, przepis, krok 2
W międzyczasie przygotuj farsz pieczarkowy. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki lub zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Rolada serowa z pieczarkami i szynką - jak zrobić, przepis, krok 3
Rozgrzej patelnię z masłem klarowanym, zeszklij na nim cebulę, dodaj pieczarki i smaż, aż się zarumienią. Na sam koniec dopraw solą i pierzem.
Rolada serowa z pieczarkami i szynką - jak zrobić, przepis, krok 4
Na upieczony spód serowy wyłóż plasterki szynki, a na to podsmażone pieczarki. Zawiń i wstaw roladę do piekarnika na 180 stopni na około 40 minut.
Rolada serowa z pieczarkami i szynką - jak zrobić, przepis, krok 5
Gotową roladę serową możesz podać na ciepło lub zimno. Dobrze sprawdzi się w roli dania obiadowego, z dodatkiem puree ziemniaczanego i surówki, lub też jako przystawka.
Rolada serowa z pieczarkami i szynką - jak zrobić, przepis, krok 6
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze