Roladki z mięsa mielonego

1 godz.
6 porcji
Roladki z mięsa mielonego
Foto: Yuliia Stsepeleva
Szukasz inspiracji na nowe dania? Spróbuj zrobić roladki z mięsa mielonego! Farsz pieczarkowy z dodatkiem boczku, ogórka i sera dodaje im niepowtarzalnego smaku. Roladki są pieczone w piekarniku w sosie własnym, dzięki czemu są delikatne i soczyste, a do tego mało kaloryczne.
Kaloryczność: 185 kcal w 100 g.

Składniki

Na roladki
Na farsz pieczarkowy

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania farszu. Cebulę, boczek i ogórki pokrój w kostkę, wyciśnij nadmiar soku z ogórków. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plasterki. Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Roladki z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 1
Boczek podsmaż i ściągnij go z patelni, pozostawiając wytopiony tłuszcz. Zeszklij na nim cebulę, po czym dodaj pieczarki. Gdy woda wyparuje i pieczarki się przyrumienią, odstaw farsz do ostygnięcia. Dodaj podsmażony boczek, ogórki oraz ser żółty, dopraw i dokładnie wymieszaj.
Roladki z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 2
Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą, musztardę, majeranek, posiekaną pietruszkę oraz sól i pieprz. Całość wymieszaj i wyrób jak na kotlety mielone.
Roladki z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 3
Masę mięsną podziel na 6-8 równych części, każdą z nich uformuj w kulkę i spłaszcz. Na środek nałóż farsz, a następnie uformuj roladkę (farsz musi być otoczony mięsem, bo inaczej roladki rozpadną się w trakcie pieczenia).
Roladki z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 4
Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj 3-4 łyżki wody, przykryj i wstaw do rozgrzanego do 180 C piekarnika. Piecz przez 40-50 minut, pod koniec pieczenia możesz odkryć naczynie, aby utworzony sos się trochę zredukował.
Roladki z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 5
Gotowe roladki podawaj na gorąco od razu po wyjęciu z piekarnika, najlepiej z dodatkiem ulubionej surówki.
Roladki z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 6
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze