Roladki z mięsa mielonego
1 godz.
6 porcji
![Roladki z mięsa mielonego Roladki z mięsa mielonego](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12878-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Szukasz inspiracji na nowe dania? Spróbuj zrobić roladki z mięsa mielonego! Farsz pieczarkowy z dodatkiem boczku, ogórka i sera dodaje im niepowtarzalnego smaku. Roladki są pieczone w piekarniku w sosie własnym, dzięki czemu są delikatne i soczyste, a do tego mało kaloryczne.
Kaloryczność: 185 kcal w 100 g.
Składniki
Na roladki
- Mięso mielone - 60 dag
- Jajka - 1 sztuka
- Bułka tarta - 3 łyżki
- Musztarda - 1 łyżeczka
- Natka pietruszki - 1/2 pęczka
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Na farsz pieczarkowy
- Pieczarki - 25 dag
- Ser żółty - 10 dag
- Boczek - 10 dag
- Ogórki kiszone (lub konserwowe) - 2 sztuki
- Cebula - 1 sztuka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania farszu. Cebulę, boczek i ogórki pokrój w kostkę, wyciśnij nadmiar soku z ogórków. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plasterki. Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki.
![Roladki z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 1 Roladki z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12878-krok-1-800x450.jpg)
Boczek podsmaż i ściągnij go z patelni, pozostawiając wytopiony tłuszcz. Zeszklij na nim cebulę, po czym dodaj pieczarki. Gdy woda wyparuje i pieczarki się przyrumienią, odstaw farsz do ostygnięcia. Dodaj podsmażony boczek, ogórki oraz ser żółty, dopraw i dokładnie wymieszaj.
![Roladki z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 2 Roladki z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12878-krok-2-800x450.jpg)
Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą, musztardę, majeranek, posiekaną pietruszkę oraz sól i pieprz. Całość wymieszaj i wyrób jak na kotlety mielone.
![Roladki z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 3 Roladki z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12878-krok-3-800x450.jpg)
Masę mięsną podziel na 6-8 równych części, każdą z nich uformuj w kulkę i spłaszcz. Na środek nałóż farsz, a następnie uformuj roladkę (farsz musi być otoczony mięsem, bo inaczej roladki rozpadną się w trakcie pieczenia).
![Roladki z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 4 Roladki z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12878-krok-4-800x450.jpg)
Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj 3-4 łyżki wody, przykryj i wstaw do rozgrzanego do 180 C piekarnika. Piecz przez 40-50 minut, pod koniec pieczenia możesz odkryć naczynie, aby utworzony sos się trochę zredukował.
![Roladki z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 5 Roladki z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12878-krok-5-800x450.jpg)
Gotowe roladki podawaj na gorąco od razu po wyjęciu z piekarnika, najlepiej z dodatkiem ulubionej surówki.
![Roladki z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 6 Roladki z mięsa mielonego - jak zrobić, przepis, krok 6](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12878-krok-6-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze