Sałatka hawajska z szynką i ananasem

30 min
4 porcje
Sałatka hawajska z szynką i ananasem
Foto: Aleksandra Maksimowska
Smaczna i orzeźwiająca sałatka hawajska - to potrawa o tropikalnym klimacie. Najczęściej używam do niej ananasa z puszki, ale świeży też się nada. Dzięki dodatkowi ryżu jest bardzo syta. Przygotowuje ją z szynką konserwową, ale możesz także wykorzystać kurczaka wędzonego.
Kaloryczność: 185 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

Przygotowanie

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie ostudź. Ananasa oraz kukurydzę odsącz z zalewy, a szczypiorek posiekaj.
Sałatka hawajska z szynką i ananasem - jak zrobić, przepis, krok 1
Cebulę obierz i drobno posiekaj, a ananasa wraz z szynką konserwową pokrój w kostkę.
Sałatka hawajska z szynką i ananasem - jak zrobić, przepis, krok 2
W małej miseczce umieść majonez, jogurt naturalny, chili i miód oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli nie lubisz bardzo pikantnych dań, możesz dodać mniej chili, lub całkowicie je pominąć. Wymieszaj, aż powstanie gładki sos.
Sałatka hawajska z szynką i ananasem - jak zrobić, przepis, krok 3
W dużej misce połącz ryż, ananasa, szynkę, kukurydzę oraz cebulę. Dodaj do tego przygotowany wcześniej sos i dokładnie wymieszaj.
Sałatka hawajska z szynką i ananasem - jak zrobić, przepis, krok 4
Wierzch sałatki posyp szczypiorek i podawaj po schłodzeniu.
Sałatka hawajska z szynką i ananasem - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze