Sałatka hawajska z szynką i ananasem
30 min
4 porcje
Smaczna i orzeźwiająca sałatka hawajska - to potrawa o tropikalnym klimacie. Najczęściej używam do niej ananasa z puszki, ale świeży też się nada. Dzięki dodatkowi ryżu jest bardzo syta. Przygotowuje ją z szynką konserwową, ale możesz także wykorzystać kurczaka wędzonego.
Kaloryczność: 185 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Ryż - 200 g
- Ananas (w syropie) - 1 puszka
- Szynka (konserwowa) - 200 g
- Kukurydza (konserwowa) - 1 mała puszka
- Cebula czerwona - 1 mała sztuka
- Majonez - 3 łyżki
- Jogurt naturalny - 3 łyżki
- Chili (płatki) - 1/2 łyżeczki
- Miód - 1 łyżeczka
- Szczypiorek - kilka gałązek
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie ostudź. Ananasa oraz kukurydzę odsącz z zalewy, a szczypiorek posiekaj.
Cebulę obierz i drobno posiekaj, a ananasa wraz z szynką konserwową pokrój w kostkę.
W małej miseczce umieść majonez, jogurt naturalny, chili i miód oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli nie lubisz bardzo pikantnych dań, możesz dodać mniej chili, lub całkowicie je pominąć. Wymieszaj, aż powstanie gładki sos.
W dużej misce połącz ryż, ananasa, szynkę, kukurydzę oraz cebulę. Dodaj do tego przygotowany wcześniej sos i dokładnie wymieszaj.
Wierzch sałatki posyp szczypiorek i podawaj po schłodzeniu.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze