Sałatka z arbuzem fetą, rukola, pomidorem i słonecznikiem
15 min
6 porcji
Letnia i orzeźwiająca sałatka z arbuzem i fetą to świetny pomysł na przekąskę lub dodatek do dania głównego. Przygotowuję ją z pomidorem, rukolą oraz oliwkami, ale możesz też użyć inne świeże warzywa, na przykład ogórka zielonego albo paprykę.
Kaloryczność: 105 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki
Na sałatkę
- Arbuz - 500 g
- Ser feta - 200 g
- Rukola - 200 g
- Pomidory - 200 g
- Oliwki (czarne) - garść
- Ziarna, pestki, nasiona (słonecznik łuskany) - garść
Na dressing
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki
- Miód - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - 2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Pomidory i ser feta pokrój w kostkę, a oliwki odsącz z zalewy.
Z arbuza odetnij skórkę, a miąższ wydrąż w kształt małych kulek za pomocą łyżeczki. Ewentualnie pokrój go w kostkę.
Przygotuj dressing do sałatki: oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz wymieszaj w miseczce. Miód możesz zastąpić syropem z agawy, a sok z cytryny - sokiem z limonki.
Rukolę ułóż na półmisku, wyłóż na nią arbuza, pomidory, ser feta i oliwki. Wierzch polej sosem i posyp ziarnami słonecznika. Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze